Pannā ceptu kartupelīšu māksla: kas jāievēro, lai tie izdotos izcili?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Marina Santarovich/Shutterstock.com

Cepti kartupeļi ir ļoti garšīgs un daudzās mājās iemīļots ēdiens. Bet bieži saskaramies ar faktu, ka tie pielīp pie pannas, sadeg, daži gabaliņi izjūk, bet citi vēl cieti, vai arī tie nav tik zeltaini. No šādām situācijām var izvairīties, ja ievēro dažus noteikumus. 

Jāsāk ar kartupeļu izvēli - pannā vēlams likt vienas šķirnes kartupeļus, jo dažādām šķirnēm atšķiras gatavošanas laiks, garša, tekstūra. 

Lai ceptie kartupeļi izdotos izcili, iesaka nomizotus kartupeļus uz nakti noturēt ūdenī, lai atbrīvotos no cietes, bet gana būs arī ar divām stundām.

Ja laika nav, tad kartupeļi jānomizo, jāsagriež un tad rūpīgi jānoskalo zem auksta, tekoša ūdens, bet pirms likšanas uz pannas jānosusina.

Par formu un izmēru. Tam nav nozīmes. Svarīgi, lai visi gabaliņi būtu pēc iespējas vienādi, lai neatšķirtos nepieciešamais laiks to gatavošanai. Un atceries - jo biezāki gabaliņi, jo ilgāks cepšanas laiks. 

Nedaudz par pannām un taukvielām. Labākā izvēle būtu tērauda vai čuguna panna un vienmēr ar diezgan biezu dibenu. Izcilu garšu var iegūt, ja cepšanai izmanto speķīti vai eļļai pievieno sviestu. Tas nu gan katram ir jāizlemj pašam.

Lai kartupeļi būtu zeltaini brūni, tie jāievieto pannā jau sakarsētā augu eļļā vai taukos. Perfekti kraukšķīga, skaista garoza veidojas, ja pannā ir viens kartupeļu slānis. 

Jo pilnāka panna, jo vairāk kartupeļi sutinās nevis visi ir vienmērīgi karstā temperatūrā.

Cepot kartupeļus, tos nedrīkst bieži apgrozīt un maisīt. Tad tie neapcepsies tik brūni un pastāv risks, ka gabaliņi salūzīs un zaudēs formu. Tomēr nemaisīt pavisam arī nedrīkst, jo tad kartupeļi var pielipt pie pannas un sadegt. Visu ar mēru. 

Sāls. Šī garšviela jāpievieno cepšanas procesa beigās, jo sāls izvelk no kartupeļa mitrumu un tas traucēs kartupelim kļūt zeltainam un paaugstinās risku, ka viss "saiet putrā".

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu