:format(webp)/nginx/o/2025/06/18/16932799t1hd759.jpg)
Jāņi ir aizvadīti – kādā sētā ar skanīgām dziesmām un dejām, lielākiem un mazākiem ugunskuriem un, protams, gardiem svētku ēdieniem – siers, pīrādziņi, plātsmaizes, šašliks, citi grilēti labumi, salāti, uzkodas. Galdi lielākoties ir klāti tik bagātīgi, ka pāri palikušo vēl var izdalīt ciemiņiem un arī paši ēst kādas dienas. Bet ko par to saka mūsu organisms un kā tam palīdzēt atkopties pēc negausīgās svētku ēšanas, iesaka uztura speciāliste Guna Rijkure.
Šī sātīgā ēšana ir iesakņojusies caur tradīcijām, kad galdi allaž klāti tik bagātīgi, ka pēc tam visiem tiek dalīti līdzi ciemakukuļi, lai sagatavotais un no ciemiņiem atvestais mielasts gluži vienkārši nesabojātos. Tomēr Guna atzīmē, ka ir novērojamas pozitīvas tendences un daudzās ģimenēs svētku mielasti tiek gatavoti pārdomātāk un samērīgāk.