Kādai saimniecei klasiska rauga mīkla, citai saldenāka, vēl kāda akcentē pildījumu, bet izmanto kārtaino mīklu, un citai gadiem veidota recepte, salipinot kopā vairākas un izveidojot to īsto, kas patīk vislabāk.
Katrai saimniecei savi īpašie knifiņi, bet gardi pīrādziņi izdodas visi kā viens.
Foto: Foto no privātā arhīva, Shutterstock.com, Receptes.lv kolāža
Sastāvdaļas
Mīklai:
1 kg miltu
200 g sviesta (var miksēt ar taukiem)
30 g rauga
0.5 l silta piena, var aizstāt ar kartupeļu ūdeni
2 olas
200 g cukura
30 g sāls
Pildījumam:
300 g žāvēta speķa
300 g sālīta speķa
3 sīpoli
Melnie pipari
Pagatavošana:
1. Speķi sīki sakapā ar sīpoliem, pieliek piparus, visu saspaida, lai no sīpoliem izdalās sula.
2. Pagatavo rauga mīklas aizdaru, uzsilda pienu līdz ķermeņa temperatūrai, tajā izšķīdina raugu, pievieno cukuru, sajauc un atstāj siltā vietā, lai raugs sāk mosties.
Piena vietā var izmantot vārītu kartupeļu ūdeni.
3. Olas dzeltenumus atdala no baltuma, baltumus sakuļ stingrās putās.
4. Izkausē sviestu vai istabas temperatūrā notur riktīgi mīkstu, lai var viegli mīcīt, pievieno miltus, sagatavoto piena rauga aizdaru, olu dzeltenumus, sāli un mīca, kad milti iemīcīti, pievieno olas baltumus un vēlreiz apmīca.
5. Mīklu apkaisa ar miltiem, apsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā rūgt; kad mīkla dubultojusies apmērā, miltos redzamas mazas plaisiņas, mīkla gatava cepšanai.
6. Izveido pīrādziņus ar speķa pildījumu, atstāj uz plāts 10 minūtes uzrūgt.
7. Sakuļ olu, pārsmērē pīrāgiem un liek cepties 15-20 minūtes 210 – 220 °C temperatūrā.
Plītī vai maizes krāsnī noteikti iznāks smeķīgāki, un es nevaru izskaidrot, kāpēc, bet arī pēc konsistences tie ir labāki, laikam fizikas likumi par siltuma iedarbību, jo krāsnī tas noteikti ir savādāks nekā elektriskajā plītiņā.