Sāls un cukurs nav nekāds bieds vai aizliegtais auglis, kas būtu jāizslēdz no uztura pavisam, jo katra no šīm vielām organismam ir nepieciešama. Būtiskākais ir uzņemtais daudzums. Diemžēl, nezinot daudzumus, kas ir pieļaujami, un nesekojot līdzi tam, ko cilvēks ēd, ieteicamās normas tiek pārsniegtas, un te jau var rasties problēmas – ar veselību, ar svaru. Cik tad ir ieteicamās sāls un cukura diennakts devas, kā lasīt etiķetes un kas ir iemesls, kāpēc šīs devas nereti pārsniedzam, turklāt gana lielos apjomos? Ar šiem jautājumiem mums palīdzēja tikt galā uztura speciāliste Guna Rijkure.

Sāls ikdienas ēdienkartē

5 grami dienā – tieši tik neliels, bet reizē liels sāls daudzums ir ieteicamais, ko dienā drīkst patērēt un ko nevajadzētu pārtērēt. Kā šo daudzumu vizualizēt? 5 grami sāls ir aptuveni viena nostrīķēta jeb bez kaudzes tējkarote. Varētu domāt – kurš tad pie pilna saprāta tik daudz sāli ēd? Ar karoti neviens, bet, ja sākam skaitīt...

Uztura speciāliste Guna Rijkure uzsver, ka lielākais klupšanas akmens sāls lietošanai uzturā nav tas, ko mēs pievienojam pie maltītes, kuru paši gatavojam, bet gan tā dēvētais slēptais sāls, par kuru mēs mēdzam aizmirst, pat tad, kad jūtam tā klātesamību.

"Teju divas trešdaļas patērētā sāls mūsu ēdienkartē nonāk tieši slēptā veidā," norāda speciāliste.

Kādos produktos? Ļoti, ļoti daudzos. Piemēram, 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest