Kā likt organismam sasparoties pavasarī? Piepildi šķīvi ar vitamīniem

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Lifestyle Travel Photo/Shutterstock.com

Kad pēc ilgās ziemas izjūtam izteiktu nogurumu, pirmais, ko iedomājamies, ka jāskrien uz aptieku pēc saujas vitamīnu. Tomēr uztura speciāliste atgādina – laba pašsajūta ir dažādu veselīgu paradumu rezultāts, kur uzturs spēlē būtisku, bet ne vienīgo lomu. 

Priekšstats, ka visas problēmas var atrisināt, apēdot sauju vitamīnu, ir aplams. Sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina atgādina – ātri var sasniegt tikai “ātrās” enerģijas efektu, kas nebūs diez cik noturīgs. “Lai uzturs palīdzētu justies labi ilgtermiņā, vērtīgajām uzturvielām organismā ir jāuzkrājas, bet tam vajadzīgs laiks. Tāpēc visa gada garumā ir svarīgi izvēlēties sabalansētu uzturu, kas bagāts dažādiem vitamīniem un minerālvielām, – tāpat kā ievērot kvalitatīvu, regulāru miega režīmu un nodoties fiziskām aktivitātēm svaigā gaisā, jo tikai tas viss kopā patiešām palīdzēs justies labi jebkurā gadalaikā,” saka Olga Ļubina.

Lai tomēr uzlabotu pašsajūtu pavasarī, viņa iesaka dažus vērtīgus padomus, bet Signe Meirāne - veselīgas receptes:

Nē – kofeīnam, cukuram un ātrajām uzkodām! Šie produkti – konfektes, šokolāde, kafija, stipra zaļā tēja, enerģijas dzērieni – uz stundu vai divām rada ilūziju par enerģijas pieplūdumu, taču faktiski paveic gluži pretējo. “Cukurs, kofeīns un taurīns, kas atrodams enerģijas dzērienos, stimulē organismu darboties ātrāk, taču nedod tam uzturvielas, tāpēc faktiski tukšo tā rezerves,” skaidro Rimi Labākai dzīvei eksperte Olga Ļubina.

Omega-3 – priecīgam prātam

Ikdienas paradumi, miega kvalitāte un uzturs ietekmē arī emocionālo stāvokli. Pierādīts, ka cilvēkiem, kuriem trūkst omega-3 taukskābju, pastāv lielāks depresijas attīstības risks. Tāpēc pavasarī ieteicams izvēlēties produktus, kas satur mono- un polinepiesātinātās taukskābes imunitātes stiprināšanai, sevišķi omega-3: riekstus, sēklas, treknās zivis, olīveļļu, linsēklu eļļu.

E un B vitamīni – iekšējam mieram un atjaunotnei

Pavasarī savu maltīti ieteicams papildināt ar E vitamīnu, kas ir spēcīgs antioksidants, un B grupas vitamīniem, kas piedalās centrālās nervu sistēmas darbībā. Tos var uzņemt ar pilngraudu produktiem, diedzētiem graudiem un mikrosalātiem, kas pavasarī ir neaizstājams koncentrētu uzturvielu avots.

“Nav nemaz vajadzīgi eksotiski augi – arī lociņi un pētersīļi, kas aug uz palodzes daudzās virtuvēs, ir izcils vitamīnu avots!” atgādina Olga Ļubina.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu