Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kurš no subproduktiem varētu būt vērtīgākais un kāpēc to iekļaut ēdienkartē? (2)

Komentē uztura speciāliste
Foto: Foto Stellanova/Shutterstock.com

Pret subproduktiem vienaldzīgo nav - ir daļa cilvēku, kuri regulāri tos iegādājas, gatavo un bauda visdažādākajos veidos. Ir arī otra daļa, kas, dzirdot vien vārdu aknas, nieres vai smadzenes, sarauc seju nepatikā un apgalvo, ka neko tādu mutē bāzt negrib.

Uztura speciāliste Eva Kataja raidījumam “Pārtikas revidents” atklāj, kurš no dzīvnieku gaļas subproduktiem ir, iespējams, vērtīgākais un kas jāņem vērā, to lietojot uzturā.

Latvijā populārākie dzīvnieku gaļas subprodukti ir dažādu dzīvnieku aknas.

Un ne velti – uztura speciāliste Eva Kataja raidījumam uzsver, ka tas ir vispusīgākais orgāns, kurš satur visdažādākās uzturvielas augstākā koncentrācijā nekā citi subprodukti.

Kataja stāsta, ka aknas mēdz arī dēvēt par tādu kā dabīgo uztura bagātinātāju: “Es neteiktu “sagrieziet aknas un ēdiet kā tabletītes katru dienu pa gabaliņam”, bet principā aknas ir ļoti bagātīgs B grupas vitamīnu un atsevišķu minerālvielu avots, un tā iemesla dēļ es noteikti tās ieteiktu laiku pa laikam uzturā iekļaut.”

Subprodukti, tostarp arī aknas, satur ne tikai B grupas vitamīnus, bet arī folskābi, dzelzi, magniju, selēnu un cinku. Šīs ir vērtīgas minerālvielas, kuras gādā, lai vielmaiņas procesi noritētu normāli un mēs varētu justies labi un enerģijas pilni.

Uztura speciāliste skaidro, ka aknas satur arī taukos šķīstošos vitamīnus, piemēram, A, E, D un K, tāpat arī olbaltumvielas, tostarp – kolagēnu. “Ja mēs runājam par trendu, ka ir jālieto kolagēns papildus no kapsulām un cita veida uztura bagātinātājiem, tad arī aknas ir viens no kolagēna avotiem.”

Kolagēns ir viena no organismā visvairāk pārstāvētajām olbaltumvielām. Kolagēns  ķermenim palīdz būvēt šūnas, kuras satur gan mūsu āda, gan saites un arī skrimšļi. Uztura speciāliste arī iesaka uzturā iekļaut zivju, jo īpaši mencu aknas, kuras satur Omega 3 taukskābes.

Vienlīdz labas esot visu dzīvnieku aknas. Taču, ēdot veikalā pirktu no aknām gatavotu pastēti, uztura speciāliste iesaka uzmanību pievērst produkta sastāvam: “Es skatītos uz to, cik procentuāli daudz tur ir aknas. Gribētu, lai tas procents ir pēc iespējas lielāks - lai tās ir kā pirmā, nevis kāda trešā sastāvdaļa. Lai tur ir klāt sviests vai cūkas speķis - kāds “nesamocīts” tauku produkts. Un tad, ja runa ir par garšu, garšvielām, garšaugiem, sāli, es noteikti pēc iespējas mazāk gribētu tur redzēt vēl kaut kādas citas piedevas, kas ir [produkta] apjomam vai ilgumam.”

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu