Mazāk našķu, vairāk vērtīgo produktu: padomi veselīgam bērnu uzturam svētku laikā
Iesaka uztura speciāliste

FOTO: aaltair/Shutterstock.com

Svētku laikā, kad katrā mājā uz galda varam atrast piparkūkas, konfektes un dažādus citus bērnu iemīļotus kārumus, teju katra ģimene piedzīvo to, ka bērns pietiekami neēd veselīgu un sabalansētu uzturu. Kā situāciju uzlabot un vai konfekte par paēstām pusdienām ir labākā balva?

Par to, kā svētku laikā izlīdzsvarot našķus ar pamata ēdienreižu uzņemšanu, stāsta Bērnu slimnīcas uztura speciāliste Lizete Puga.

Būtiskākais arī svētkos –  mērenības ievērošana

“Vienkāršs veids, kā varam sabalansēt uzņemto saldumu daudzumu, ir piedāvāt bērnam arī cita veida uzkodas, teiksim, dārzeņus, augļus un riekstus, padarot tos pēc iespējas pieejamākus mazajiem ēdājiem, jo ir skaidrs – ja mums gribas ēst, bieži vien roka sniegsies pēc kā salda un garšīga. Tādēļ uz galda pārredzamā vietā var nolikt šķīvi ar dārzeņiem vai augļiem, ko bērns ir iecienījis, – piemēram, mazajiem tomātiņiem, burkāniem, gurķiem vai ābola šķēlītēm,” stāsta Lizete Puga.

Vēl viena būtiska lieta ir laiks, kad bērns ēd saldumus un citas uzkodas, – bieži vien bērns atsakās no pamata ēdienreizes, jo ir daudz našķējies ar saldumiem un piparkūkām un  kārtīgām pusdienām vairs nav gana izsalcis.

“Vecākiem bieži vien patīk svētkos likt lielas porcijas, taču mazais ēdājs, ieraugot lielo porciju, sabīstas no tās lieluma un atsakās to ne tikai pagaršot, bet arī ēst pavisam,”

atklāj uztura speciāliste. Tāpēc arī uz svētku galda ieteicams ievērot ierasto porciju lielumu, kā arī ēdienus, kas bērnam ir jau labi pazīstami un iemīļoti.

Ja tomēr svētku laikā uz galda ir atrodams kāds bērnam mazāk pazīstams vai mazāk iemīļots produkts, tad uztura speciāliste iesaka šādu pavisam vienkāršu triku – “sēžoties pie galda, kad mazais ir izsalcis, varam sākt, piedāvājot dārzeņus vai citu, bērnam mazāk iemīļotu vai pazīstamu ēdienu, apsolot, ka uzreiz pēc tam tiks šķīvī ielikti kartupelīši, kotletes vai citi ēdieni ko bērns iemīļojis. Bieži vien mazais ēdājs būs izsalcis un, gaidot iemīļoto ēdienu, pagaršos arī to, kas jau ir uz šķīvja”.

Konfekte kā balva – vai šāda pieeja būtu pareizākā?

Uztura speciāliste atzīst, ka nereti vecāki bērniem kā balvu par pusdienu vai vakariņu apēšanu piesola konfekti vai kādu citu gardumu. Taču nevajadzētu aizmirst, ka labākā balva augošam organismam ir nevis konfekte vai kāds cits saldums, bet gan normālas ēdienreizes un savu mīļo līdzcilvēku nedalīta uzmanība, apskāviens vai buča, nevis konfekte.

FOTO: fizkes/shutterstock.com

“Mazie ēdāji bieži vien ir viltīgi un, zinot, ka pēc pusdienām vai vakariņām gaida saldumi, neēdīs pilnvērtīgas pusdienas, neapēdīs pilnu porciju, tādējādi pataupot vietu vēderā kaut kam garšīgam. Tādēļ noteikti

saldumus kā balvu pēc ēšanas piesolīt nevajadzētu

un starp našķēšanās un ēdienreizēm ieteiktu ievērot 1-2 stundu pauzi,” iesaka L. Puga.

Tāpat svētku laikā jāatceras par to, ka visus saldumus nevajadzētu apēst uzreiz, bet tieši pretēji – ja bērnam uzdāvināta saldumu paciņa, to ēst lēnām, tādējādi paildzinot patīkamos mirkļus. “Daudzi vecāki domā: ja bērns uzreiz izēdīs veselu saldumu paciņu, tad mazajam kļūs slikti un vairs nekad nekārosies kārumus, diemžēl tā notiek reti,” atklāj uztura speciāliste.

Svētku laikā eksperte iesaka vecākiem meklēt veselīgākas alternatīvas jau ierastajiem saldumiem – šokolādes konfektēm, ledenēm un piparkūkām ar glazūru. Tā vietā

ieteicams izvēlēties saldumus ar lielāku pievienoto vērtību, piemēram, žāvētos augļus, riekstus vai šo produktu batoniņus.

Piparkūku mīklu ieteicams izvēlēties tādu, kur sastāvs ir īss, saprotams un sastāvā ir sviests, nevis margarīns. Mājās mīklai var pievienot dažādas sēkliņas, piemēram, čia, linsēklas vai saulespuķu sēklas, kā arī ierasto balto miltu vietā izvēlotēies kādus citus miltus. Tādējādi vecākiem ir pašiem iespēja parūpēties par pasniegtā kāruma daudzveidību un papildu šķiedrvielām.

Uz augšu
Back