Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Jāņogas. Padomi un receptes

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Tā kā jāņogas satur daudz pektīna, tās ir ļoti piemērotas konservēšanai. No jāņogām gatavo ievārījumus, želejas, kompotus, sulas, sīrupus, čatnijus un pikantas mērces.

  • Lai notīrītu lielāku daudzumu jāņogu, izmanto dakšiņu vai rupju, iepriekš nelietotu ķemmi. Ar to ogas nobrauka no kātiņiem. Sulai jāņogas tvaicē ar visiem kātiņiem. Arī iesaldēt ogas var ar visiem kātiņiem.

Jāņogu želeja

Foto: Depositphotos.com
  • Lai ogas nezaudētu sulu un nekļūtu ūdeņainas, tās vispirms noskalo, nosusina un tikai tad atdala no kātiņiem.
  • Nogatavojušās jāņogas vēlams apstrādāt tajā pašā dienā vai vēlākais vienas divu dienu laikā, jo citādi tās zaudē vērtību un sāk bojāties. Ja ogas ir salasītas dziļā grozā vai pat spainītī, tad ieteicams tās izbērt uz liela dvieļa vai cepampapīra, lai tās nesaspiestos un nesāktu bojāties.

Jāņogu sula

Foto: Depositphotos.com
  • Jāņogu konservēšanai iecienītas garšvielas ir vaniļa, krustnagliņas, citrona un apelsīna miziņas, kanēlis un kardamons, taču tās labi sader arī ar pikantākām piedevām, piemēram, ingveru un čili.
  • Jāņogu konserviem lieliska piedeva ir rums, liķieri un kvalitatīvs degvīns ar dažādām garšām.

Aromātiskais jāņogu ievārījums

Foto: Depositphotos.com
  • Jāņogas mēdz konservēt kopā ar citām ogām: upenēm, zemenēm, avenēm, kazenēm un ērkšķogām. Tās labi sader arī ar dārzeņiem: kabačiem, tomātiem, gurķiem, patisoniem, papriku, sīpoliem u. c. 

Teksts no grāmatas "Konservēšanas rokasgrāmata", Iveta Galējaapgāds "Zvaigzne ABC"

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu