Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Speķa pīrādziņu recepte no saimnieces Ilzes Briedes (5)

Raksta foto
Foto: Foto no privātā arhīva, Shutterstock.com, Receptes.lv kolāža

Kas gan būtu Ziemassvētki bez mīkstiem, ar gardu pildījumu pildītiem speķa pīrādziņiem?

Ar savu gardo speķa pīrādziņu recepti dalījās Brantu muižas saimniece, talantīga maizes cepēja un uzņēmēja Ilze Briede.

Mīklai:

  • 1 kg miltu
  • 200 g sviesta (var miksēt ar taukiem)
  • 30 g rauga
  • 0.5 l silta piena, var aizstāt ar kartupeļu ūdeni
  • 2 olas
  • 200 g cukura
  • 30 g sāls

Pildījumam:

  • 300 g žāvēta speķa
  • 300 g sālīta speķa
  • 3 sīpoli
  • Melnie pipari

Pagatavošana:

1. Speķi sīki sakapā ar sīpoliem, pieliek piparus, visu saspaida, lai no sīpoliem izdalās sula.

2. Pagatavo rauga mīklas aizdaru, uzsilda pienu līdz ķermeņa temperatūrai, tajā izšķīdina raugu, pievieno cukuru, sajauc un atstāj siltā vietā, lai raugs sāk mosties.

Piena vietā var izmantot vārītu kartupeļu ūdeni.

3. Olas dzeltenumus atdala no baltuma, baltumus sakuļ stingrās putās.

4. Izkausē sviestu vai istabas temperatūrā notur riktīgi mīkstu, lai var viegli mīcīt, pievieno miltus, sagatavoto piena rauga aizdaru, olu dzeltenumus, sāli un mīca, kad milti iemīcīti, pievieno olas baltumus un vēlreiz apmīca.

5. Mīklu apkaisa ar miltiem, apsedz ar dvielīti un noliek siltā vietā rūgt; kad mīkla dubultojusies apmērā, miltos redzamas mazas plaisiņas, mīkla gatava cepšanai.

6. Izveido pīrādziņus ar speķa pildījumu, atstāj uz plāts 10 minūtes uzrūgt.

7. Sakuļ olu, pārsmērē pīrāgiem un liek cepties 15-20 minūtes 210 – 220 °C temperatūrā.

Plītī vai maizes krāsnī noteikti iznāks smeķīgāki,

un es nevaru izskaidrot, kāpēc, bet arī pēc konsistences tie ir labāki, laikam fizikas likumi par siltuma iedarbību, jo krāsnī tas noteikti ir savādāks nekā elektriskajā plītiņā.

Lai rūgst kā jaunai meitai vēders!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu