Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Tipiskas kļūdas, kas var sabojāt pat visvienkāršāko zupu

Frikadeļu zupa.
Frikadeļu zupa. Foto: kochabamba/Shutterstock.com

Lai kā mums, iespējams, negribētos, rudens vēsās dienas ir pienākušas. Līdz ar gadalaiku maiņu mainās arī ēdienkarte. Svaigus salātus, grilētus labumus un aukstās zupas nomaina kas sātīgās un sildošāks. Zupas nenoliedzami ir viens no vēso gadalaiku top ēdieniem. Ja nu vasaras laikā ir aizmirsies, mēs atgādināsim būtiskas lietas, ko der ņemt vērā, vārot zupu, lai rezultāts ir izdevies. 

Pirmā kļūda: par daudz vai par maz sāls

Gatavot, izmantojot receptē norādītos daudzumus, ir labi, bet tas negarantē tomēr pilnvērtīgu garšu, īpaši, ja runājam par sāli, jo ir daudz mainīgo lielumu, kas var mainīt garšu zupas katlā. 

Pareiza sāls daudzuma noteikšana, vārot zupu, var būt gana sarežģīta, jo, šķidrumam iztvaikojot, buljons kļūst intensīvāks un palielinās sāļums.

Prātīgi būtu nedaudz sāls pievienot gatavošanas procesa sākumā, bet to lielāko daļu atstāt brīdim, kad viss teju gatavs, - nogaršojot un saprotot, cik tad īsti vajag.

Kāpēc slikti, ja par daudz un arī par maz? Ja daudz, tad viss skaidrs, zupu var kļūt teju neiespējami ēst, bet, ja par maz, katliņa sastāvs var izrādīties pārāk pliekans.

Otrā kļūda: visas sastāvdaļas uzreiz buljonā

Lai zupas garša būtu piesātināta, nevajadzētu visu vienkārši samest buljonā.

Sīpols, ķiploks, selerija, burkāns, ingvers dos intensīvāku garšu, ja tos pirms tam viegli apcepsi.

Arī citi garšaugi jāpievieno gudri. Piemēram, vārot buljonu var likt pētersīļu kātus, bet zaļās lapiņas pievienot beigās, jo, ja tās ilgi vārīsi, tās izjuks un garšas no tām arī būs maz.

Trešā kļūda: steiga

Lēni un ilgi ir labas zupas veiksmes atslēga. Un, nē, ilgi nenozīmē pārvārīt.

Neviens nepateiks absolūti precīzu laiku, cik ilgi zupa jāvāra, jo tas atkarīgs no izmantotajām sastāvdaļām un tā, cik lielos gabaliņos kas sagriezts, tomēr vārīšana uz lēnas uguns, ļaujot garšām izplesties un savienoties - lūk, tas gan ir zelta vērts padoms.

Ceturtā kļūda: uz katla vienmēr vāks

Likt vai nelikt vāku uz katliņa ir atkarīgs no zupas veida. Ja tiek vārīti tumīgie pākšaugi, vāciņu der uzlikt, lai šķidrums neiztvaiko par daudz un zupa nesanāk pārāk bieza. Buljona zupas lielākoties vāra bez vāka uz lēnas uguns, kontrolējot, cik daudz šķidruma iztvaiko un cik koncentrēta sanāk garša.

Piektā kļūda: visi produkti katlā vienādu laiku

Lai būtu drošs, ka visas sastāvdaļas ir izvārījušās līdz ideālai konsistencei, pievieno tās buljonā pakāpeniski.

Nevar likt zupā vienlaicīgi burkānus un makaronus, jo ir skaidrs, ka makaroni pārvārīsies, kamēr burkāns taps gatavs.

Zupas vārīšanas sākumā sarindo visus produktus pēc to gatavošanas ilguma un tādā secībā ari pievieno buljonam.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu