Ukraiņu saimnieču knifs, lai borščs nezaudētu košo krāsu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

Boršča bagātīgā garša, aromāts un košā krāsa ir īstens baudījums ne vien vēderam, bet arī acīm. Tomēr nereti mēdz gadīties, ka vārīšanas laikā zupa, kurai pēc visiem labākajiem priekšrakstiem ir jābūt koši sārtai, kļūst oranža, brūna vai blāvi bezkrāsaina. Kāpēc tā? Ukraiņiem, kuri ir izslavēti kā boršča vārīšanas lietpratēji, padomu pūrā ir pavisam vienkārša metode, kā saglabāt zupas piesātināti sarkano toni.

Kā TV raidījumā “Kulta ēdieni” pavāram Mārtiņam Sirmajam atklāj kāda ukraiņu saimniece, knifs ir elementārs – vispirms iepriekš novārītā gaļas buljonā liek vārīties gabaliņos sagrieztus kartupeļus un pannā ar burkāniem un sīpoliem apceptus kāpostus. Pa to laiku pannā apcep pāris salmiņos sagrieztas bietes, kuras pēc izvēles var papildināt ar šķipsniņu ķimeņu labākam aromātam. Latvijā nereti apceptajām bietēm pievienojam kādu skābinātāju krāsas stabilizēšanai - etiķi, tomātu pastu vai pāris karotes tomātu biezeņa. Izrādās, ka tas nav nepieciešams.

Svarīgākais priekšnosacījums, kas jāņem vērā, lai borščs iegūtu košu krāsu, – bietes nedrīkst vārīt.

Pēc apcepšanas bietes no pannas ieslidina zupas katlā, pievieno kapātus zaļumus, visu apmaisa, nogriež liesmu un zem vāka ļauj visām garšām “saprecēties” vismaz 30 minūtes.

Pa to laiku pagatavo ukraiņu tradicionālo piedevu borščam - speķi samaļ ar ķiplokiem un liek uz maizītēm.

Boršču lej bļodiņās, aizdara ar karoti vēsa skābā krējuma un bauda gardo zupu, piekožot ķiplokotu speķmaizīti.

Veseli ēduši!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu