Piecas kļūdas, kuras sabojās teju katru zupu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Sildošo zupu vārīšanas sezona nav beigusies, jo saulainās dienas mijas ar puteņiem un kādu aukstāku nakti, pie tam jāpiebilst, ka visā Latvijā pat nav vēl nokusis sniegs. Zupu, izrādās, sabojāt ir gana viegli. Apzinies kļūdas, lai tās nepieļautu un katrs izvārītais zupas grāpis ir izdevies godam.

Gaļa bez kauliem

Ja dārzeņu buljona vietā esi devis priekšroku gaļas buljonam, tad vislabāk to ir vārīt no gaļas gabaliņa, kuram klāt ir arī kāds kauliņš. Tieši kauli ir tie, kas buljonam piešķir piesātinātu garšu. Gaļas buljoni ir jāvāra ilgi un uz pavisam nelielas liesmas, tā, lai knapi redzams, ka tas burbuļo. Katlam vāku neliek, lai ūdens daudzums pamazām izgaro, bet buljona garša kļūst intensīvāka. 

Ja kauls ir liels un uz tā ir maz gaļas, šī ir vislabākā opcija zupai. Ar šādu sagatavi buljons izdosies visgaršīgākais un bagātīgākais.

Daudz par daudz ūdens

Pārāk daudz ūdens, pārāk maz gaļas, zivs vai dārzeņu buljonam un pamata sastāvdaļu rezultēsies ar to, ka zupa būs nebaudāma un pliekana. Ja pa katlu jāmeklē frikadele un kartupeļa gabaliņš - labi nebūs.

Ja nu šķiet, ka zupa ir izdevusies par biezu, to var atšķaidīt, bet ūdens nav labākā izvēle. Kā to darīt vislabāk, lasi šeit:

Pārvārīti dārzeņi

Gaļas zupas buljonu vāra ilgi, bet dārzeņiem, ko pievieno zupai, nevajadzētu ļaut ilgi vārīties, un tam ir ļoti pamatoti iemesli: tie zaudē lielāko daļu uzturvielu, zaudē garšu un formu.

Tāpēc dārzeņus zupā liek pakāpeniski un noteiktā secībā, sākot ar tiem, kuru gatavošanai nepieciešams ilgāks laiks - burkāni, ziemas kāposts, selerijas sakne un kartupeļi uz katliņu parasti dodas pirmajās rindās.

Pārsālīta

Ja zupai pievienosi sāli vārīšanas sākumā, tu riskē ar pārāk sāļa rezultāta iegūšanu vārīšanas procesa beigās. 

Gatavošanas laikā šķidrums pamazām iztvaiko un sāli jūt arvien vairāk. Tāpēc tas jāpievieno gatavošanas beigās, dažas minūtes pirms viss gatavs.

Pēc tam, kad zupa vairs nevārās, ir laiks to nogaršot un, ja nepieciešams, tad vēl papildināt ar sāli un kādu garšvielu. Un, lai viss kā nākas, jāliek katliņam virsū vāks un jāļauj visām garšām sadraudzēties, izveidojot kārtīgu vienotību.

Zupa - sautējums

Daudziem patīk, ja zupā karote stāv kā sautējumā. Jā, ir dažas zupas, kurās tā jābūt, bet kopumā nevajag jaukt zupu ar sautējumu. Jau gatavošanas procesā skaties, lai zupa nav bieza, bet ņem vērā arī faktu, ka nākamajā dienā zupa būs vēl nedaudz sabiezējusi un, ja buljona būs bijis par maz, tad skaidrs kā diena, ka nāksies baudīt sautējumu. Ja nolemsi sautējumu pārvērst atkal zupā, to atšķaidot, ievērojami zaudēsi garšu. Tāpēc dārzeņus un citas sastāvdaļas labāk nepievienot pārāk daudz.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest

Tēmas

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu