Etiķis – vai tavā virtuves skapīti tāds ir atrodams? Ir? Kāds – klasiskais galda etiķis? Bet varbūt kāds vīna etiķis? Un kā ar ābolu, dažādu ogu etiķiem, bet varbūt mūsdienās tik ļoti populāro balzametiķi? 

Pirmā doma, dzirdot vārdu "etiķis", ir marinēti gurķi vai sēnes jeb, īsāk sakot, – konservēšana. Protams, nav noslēpums, ka konservēšana Latvijā joprojām ir lielā cieņā un centīgākās saimnieces un saimnieki ar lepnumu rāda savus piepildītos pagrabu plauktus, kuros gozējas kā marinēti gurķi, tomāti želejā, marinētas sēnes, tā arī dažādi dārzeņu salāti, kuru receptēs ir atrodams arī etiķis.

Šķirstot pavārgrāmatas, etiķa vietā daudzviet atrodama etiķa esence, kuru gan no 2010. gada 1. janvāra ir aizliegts tirgot. To receptēs aizstāj ar galda etiķi, pievienojot to lielākā daudzumā, izmantojot proporciju aptuveni 1:8.

Bet, skatot jau mūsdienīgākas receptes, etiķis parādās ne tikai līdzās nosaukumam marinēti gurķi. Dažādas mērces, salāti, piedevas, marinētas gaļas (gan šašlikam, gan kūpināšanai) un ne tikai. Bet receptes sastāvdaļu sarakstā rakstīts nevis vienkārši etiķis, bet gan jau krietni specifiskāk: ābolu etiķis, sarkanvīna etiķis, aveņu etiķis, rīsu etiķis, balzametiķis un citi.

Par populārākajiem etiķiem mums pastāstīja un savās receptēs dalījās "Ladigs gastronomija" šefpavārs Ingmārs Ladigs: