Vaniļas klātbūtne konditorejas izstrādājumos ir ierasta lieta, bet reti kurš aizdomājas par tās patieso vērtību, nezināšanas pēc liekot garšvielu karalieni vienā maisā ar tās brālēnu vanilīnu. Vaniļu pamatoti uzskata par otru pasaulē dārgāko garšvielu (pirmā dārgākā ir safrāns). Lai iegūtu vienu kilogramu vaniļas pulvera, ir nepieciešami aptuveni pieci kilogrami pākšu.
Šodien tā pa īstam iepazīsim ar vaniļu: uzzināsim, kā leģendārā garšviela tiek audzēta un apstrādāta, līdz nonāk mūsu virtuvēs, un kāpēc tā ir tik dārga.
Nezinātājam varētu šķist, ka vaniļas pākstis ir dzeltenīgas kā vaniļas krēms vai saldējums, bet patiesībā tās līdzinās mazām, melnām nūjiņām. Tās parasti pārdod pa vienai vai vairākām, iepakotas mēģenēm līdzīgos stikla trauciņos, lai tās neuzsūktu citus aromātus. Vaniļas pāksts kvalitāti var noteikt pēc