Ģimenes ārste Z. Zitmane norāda, ka pārēšanās pazīmes var būt:
● sāpes vēderā pēc ēšanas;
● smaguma sajūta, slikta dūša, vemšana;
● dispepsija, dedzināšana, pastiprināta gāzu veidošanās, miegainība.
Savukārt ikdienā par pārēšanos var liecināt tas, ka pēc sāta sajūtas turpinās ēšana, pirms nākamā kumosa ir nepieciešama atpūta (jāievelk elpa), tiek pastiprināti pievērsta uzmanība ēdienam, pastiprināta apetīte rada trauksmi, pēc ēšanas ir smaguma sajūta, ēšana bieži vien notiek vienatnē, lai neizjustu citu cilvēku nosodījumu, mīļākais ēdiens tiek apēsts uzreiz.
Ilgtermiņa sekas
Pārēšanās var radīt īslaicīgus simptomus, taču tā var veicināt arī ilgtermiņa saslimšanas - aptaukošanos, hormonu disbalansu, sāta un apetītes hormonu disbalansu, metabolo sindromu, insulīna rezistenci, palielina kardiovaskulāro risku, cukura diabēta attīstību, aptaukošanās ar gadiem samazina kognitīvās funkcijas, kā arī paaugstinās onkoloģijas risks, uzsver ģimenes ārste.
Kā izvairīties no pārēšanās riskiem?
Lai mazinātu vēlmi pārēsties un izvairītos no nopietnāku saslimšanu attīstības, ģimenes ārste Z. Zitmane iesaka:
● Pievērs uzmanību porcijas lielumam!
● Dienas laikā centies ēst saprātīgi, izvairīties no ēdieniem, kurus var viegli pārēsties!
● Uzņem daudz augļu un dārzeņu, tas palīdzēs samazināt vēlmi pēc naškošanās!
● Izvairies no ēšanas un našķošanās, skatoties TV, strādājot pie datora vai izmantojot jebkuru citu elektroierīci!
● Padzeries ūdeni pirms, starp un pēc maltītēm. Tas mazinās pārēšanās risku.
● Plāno maltītes uz priekšu un izveido maltīšu dienasgrāmatu - tas palīdzēs ievērot labos ieradumus un piefiksēt sliktos ieradumus.
● Veic regulāras fiziskās aktivitātes!
BENU Aptiekas un SKDS pētījumā aptaujāti 1005 Latvijas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 75 gadiem.