Pētījums Trešdaļa Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka nedzīvo veselīgi

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Flotsam/Shutterstock.com

63% Latvijas iedzīvotāju savu dzīvesveidu novērtē kā veselīgu. Tomēr liela daļa - katrs trešais jeb 35% iedzīvotāju atzīst, ka viņu dzīvesveids nav veselīgs, liecina Mana Aptieka & Apotheka jaunākais Veselības indeksa pētījums.

Salīdzinājumā ar 2021.gadā veiktā pētījuma rezultātiem šogad iedzīvotāji savu dzīvesveidu novērtējuši nedaudz sliktāk, proti, par kopumā veselīgu to atzīst 63% iedzīvotāju, kas ir par 2% mazāk nekā pērn. Jāatzīmē, ka savos vērtējumos Latvijas iedzīvotāji ir diezgan kritiski, jo par ļoti veselīgu savu dzīvesveidu šogad atzina vien 2% aptaujāto respondentu, par veselīgu - 20% un par drīzāk veselīgu - 41%.

Līdzīgi kā pērn, arī šogad sievietes salīdzinājumā ar vīriešiem savu dzīvesveidu biežāk vērtē kā veselīgu:

67% sieviešu uzskata, ka viņām ir ļoti veselīgs, veselīgs vai drīzāk veselīgs dzīvesveids, tikmēr šādi domājošo vīriešu skaits sasniedz 60%.

"Šī gada pētījuma dati iezīmē arī kādu pozitīvu tendenci. Pērnā gada pētījuma dati rādīja, ka 49% iedzīvotāju, kuri paši atzina, ka viņiem ir neveselīgs dzīvesveids, tomēr savu veselību novērtēja kā labu.

Šī gada pētījuma rezultāti jau rāda, ka tikai 29% iedzīvotāju, kuri savu dzīvesveidu novērtējuši kā neveselīgu, uzskata, ka viņiem ir laba veselība.

Šie dati, iespējams, norāda uz to, ka cilvēki apzinās, ka dzīvesveids ietekmē arī cilvēka veselību. Iespējams, ka arī Covid-19 pandēmija lika šo aspektu pārdomāt un vairāk izprast veselīga dzīvesveida nozīmi", piebilst Māris Lūks, aptieku tīkla "Apotheka" izpilddirektors.

Indekss tapis sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centru SKDS. Katru gadu tiešās intervijās tiek aptaujāts reprezentatīvs iedzīvotāju skaits, proti, 1016 cilvēki, vecumā no 18 līdz 75 gadiem. Pētījuma mērķis ir veicināt sabiedrību aizdomāties par savu veselības stāvokli un mudināt vairāk pievērsties veselīgam dzīvesveidam. Pētījums veikts 2022.gada aprīlī - maijā.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu