Svētki nav pārēšanās maratons: speciālisti komentē Ziemassvētku ticējumus par ēdienu

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Janis Apels/Shutterstock.com

Ticējumus par to, cik ēdieniem jābūt svētku galdā, cik ilgi jāēd un cik daudz jāēd bus dzirdējis teju katrs. Taču ko par šiem ticējumiem un tajos ietvertajiem padomiem saka speciālisti?

Ticējums: lai nākamo gadu pavadītu labklājība un bagātība, Ziemassvētku vakarā uz galda jāliek 12 dažādi ēdieni un 9 reizes pēc kārtas jāēd.

Uztura speciāliste L. Sondore saka - ir ļoti labi, ja mēs godinām gadskārtu svētkus, ievērojam dažādus ticējumus. Reti kurai tautai Eiropā ir saglabājusies tik dziļa saikne ar tradicionālajiem svētkiem un ēdieniem, kas ceļami galdā šajos svētkos. Taču jāsaprot, ka tie senie laiki, kad, iespējams, ir radušies šie ticējumi, bija laiks, kad saimes bija lielas, ziemas saulgriežiem gatavojās laicīgi - kāva cūku, gaļu gatavoja gan svētkiem, gan uzglabāšanai. Ēda graudus, zirņus, pupas - to, kas bija izaudzēts un ko varēja atļauties likt svētku galdā. Vēl jau bija visa garā ziema priekšā, un lielveikalu ar rūpnieciski sagatavotu ēdienu mūsu senčiem nebija, vien tas, kas pašu rokām sastrādāts. Turklāt

svētkos pie galda dīvānā nesēdēja - bija rituālās darbības, daudz kustību - rotaļas, dziedāšana, pie kaimiņiem iešana ķekatās.

Arī mūsdienās ir svarīgi ievērot tradīcijas un mācīt tās saviem bērniem, jo tā ir mūsu identitāte. Taču der atcerēties, ka mūsu ikdiena ir mainījusies, turklāt

svētki nav pārēšanās maratons!

Ja galdā ir likts tradicionāls ēdienu skaits, gatavojiet tos vienkārši, bez liekām taukvielām - zirņus, pupas var izvārīt un likt atsevišķi no saceptās gaļas. Cilvēkiem ir mainījies ēšanas veids - daudzi labprātāk izvēlēsies zirņus ar štovētajiem kāpostiem, nevis ar speķi. Pamēģiniet kāpostus pagatavot bez gaļas vai speķa. Piespiediet klāt sulu no pāris apelsīniem, un rezultāts būs fantastisks! Šādi gatavoti kāposti neradīs smaguma sajūtu. Izvērtējiet savus iecienītākos svētku ēdienus - lai galdā nav tikai trekns ar vēl treknāku! Plānojiet svētku galdu kopā ar viesiem - sadaliet, kurš ko atnesīs, vai gatavojiet ēdienus kopā!

Svētku našķus un desertu izvēlieties sev to gardāko - vienu un ar labām sastāvdaļām. Ieteicams gatavot to mājās, izvēloties labas kvalitātes izejvielas. Labāk apēst vienu un labu ēdienu, nevis daudz zemas kvalitātes un rūpnieciski gatavotus. Smilšu, rauga, biskvīta mīklu var pagatavot mājās - tas būs vienkārši, turklāt arī lētāk. Ja tomēr našķus iegādājaties veikalā - lasiet un izvērtējiet to sastāvu!

Ticējums: Ziemassvētku vakarā nedrīkst laizīt pirkstus, tad nākamgad tos bieži sagriezīsi.

BENU aptiekas klīniskā farmaceite I. Priedniece atgādina - ir būtiski ievērot higiēnas prasības, jo, ar rokām pieskaroties mutei, degunam un acīm, varam pārnest dažādus slimību ierosinātājus no virsmām, priekšmetiem vai pēc tiešiem kontaktiem. Roku mazgāšana ir viens no vienkāršākajiem profilakses pasākumiem, lai palīdzētu novērst dažādas elpceļu un zarnu trakta saslimšanas. Vislabāk roku mazgāšanai izmantot šķidrās ziepes, nevis ziepju gabalu. Ja nav iespējas rokas nomazgāt, var izmantot dezinficējošos līdzekļus. Rokas mazgā pirms un pēc ēšanas, ēst gatavošanas un ēdiena pasniegšanas. Rokas jāmazgā arī pēc tualetes apmeklēšanas, deguna šņaukšanas, klepošanas vai šķaudīšanas, atnākot mājās, pēc sabiedrisko vietu apmeklēšanas, pēc pieskaršanās dzīvniekiem un visos citos gadījumos, kad rodas šaubas par roku tīrību.

Ticējumi par zirņu ēšanu: Ziemassvētkos vajag ēst daudz zirņu - tad būs daudz naudas. Ja negrib nākamajā gadā raudāt, Ziemassvētkos jāapēd visi zirņi.

Zirņi un pupas ir izcils augu valsts olbaltumvielu un šķiedrvielu avots, saka uztura speciāliste L. Sondore. Zirņu un pupu olbaltumvielas satur aminoskābes, piemēram, holīnu un lizīnu, B grupas vitamīnus, kā arī kāliju, magniju, dzelzi, fosforu un citas minerālvielas.

Kombinējiet pākšaugu ēdienus ar graudu valsts ēdieniem - tā uzņemsiet pilnvērtīgu aminoskābju kombināciju! Savukārt pākšaugu sagremošanu atvieglos to izmērcēšana un kārtīga izvārīšana, kā arī skābpiena produktu lietošana. Gatavošanas laikā sautējumiem un zupām var pievienot ķimenes. Pākšaugu sagremošana lielā mērā ir atkarīga no to ēšanas ikdienā un kādām specifiskām kuņģa un zarnu trakta problēmām. Veselīga uztura ieteikumi mudina pākšaugus ēst divas, trīs reizes nedēļā visa gada garumā!

Ieteikums - negatavojiet svētku galdam vairākus pākšaugu ēdienus ar treknu speķi vai krējumu! Lai katrs ēdājs pats var pievienot papildu sastāvdaļas pēc izvēles!

Turklāt pupas un zirņi labi garšos arī tāpat - vienkārši novārīti! Gardēži var vārītas pupas iemarinēt vai pasniegt sajauktas ar labu olīveļļu un zaļumiem. Ne vienmēr ir jāēd tikai zirņi ar speķi! Ja vienmēr priekšroku dodat konservētām pupiņām - šoreiz izvāriet tās paši! Tas nav tik sarežģīti - uz nakti pupiņas iemērc ūdenī, nākamajā dienā noskalo tīrā ūdenī un vāra līdz gatavībai. Rezultāts būs izcils!

Ticējums: Ziemassvētkos jāēd un jādzer līdz pulksten divpadsmitiem, tad būs auglīga vasara.

Arī šajā gadījumā ir runa par rituālu zināšanu un jēgpilnu pielietošanu mūsdienās, skaidro uztura speciāliste L. Sondore. Senajos laikos svētkos ēda noteiktus ēdienus un ēda visi kopā, kā arī nepārēdās. Mūsdienās Ziemassvētkos un Jaunajā gadā mēdzam būt nomodā ilgāku laiku.

Lai nākamajā dienā justos labi, nebūtu diskomforts kuņģa un zarnu traktā, tūska (sejai, pirkstiem, kājām), ir jāievēro mērenība un jābūt kustīgiem.

Pretējā gadījumā var nākties vērsties pie speciālista. Lai izvairītos no nepatīkamām pārēšanās sajūtām, atcerieties arī par ūdens dzeršanu, lieciet galdā zaļos salātus, kādu sulīgu augli un atcerieties - naktī nav jāēd!

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu