Kā izcept perfektus kartupeļus krāsnī? Padomi no "kartupeļu dīlera"

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Cepti kartupeļi. Ilustratīvs attēls.
Cepti kartupeļi. Ilustratīvs attēls. Foto: Mironov Vladimir/Shutterstock.com

Kraukšķīgi cepti kartupeļi ir ne vien bauda ikdienas maltītēs, bet arī lielisks papildinājums svētku mielastam. Bet ne vienmēr viss norit kā gribētos, tāpēc kāds padoms noteikti noderēs!

Par to, kas jāņem vērā un kā krāsnī ceptus kartupeļus pagatavot izcilus, stāsta Mārcis Pakalns no zemnieku saimniecības "Piekalnes", kuri ir braši kartupeļu audzētāji,  Instagram konta "Potatodealer" īpašnieks.

Foto: Foto no privātā arhīva

Lai panāktu vienmērīgu izcepšanos, kartupeļi jāsagriež vienāda izmēra daļās, vislabāk - daiviņās. Tos apviļā eļļā (jāuzmanās ar tās daudzumu - pārmēru daudz eļļas kartupeļus padarīs valgus un mīkstus, savukārt pārāk maza eļļas daudzuma dēļ tie liksies sausi, savītuši).

Eļļa ir kā čemodāns - bez tā iztikt nevar, bet pārāk smags tas traucē baudīt ceļojumu.

Būtiski ir kartupeļus izkārtot tā, lai tie citas ar citu nesaskaras, - tā tiek panākta vienmērīga izcepšanās un garšīga garoziņa.

Ja pirms cepšanas kartupeļus cepampannā samet kaudzē, tie kļūs mitri un bezformīgi. Tādēļ formas ziņā pateicīgas ir daiviņas - tās ir viegli izkārtot cepampannā ar "muguriņām" uz leju, vienai ar otru nesaskaroties.

Metode, kā pagatavot izcili kraukšķīgus kartupeļus krāsnī:

  1. Miltainus kartupeļus sagriež apmēram 2-3 cm biezos gabalos, novāra sālsūdenī (kam var būt pievienots buljona kubiņš izteiktākai garšai) 8-10 min, nokāš un ļauj liekajam ūdenim iztvaikot.
  2. Kartupeļus apmaisa tā, lai izveidojas miltainā kārtiņa (kas ir svarīgi, lai eļļai būtu, kur pieķerties, - tas veidos kraukšķi).
  3. Cepampannu ieziež ar eļļu, tad ber izvārītos kartupeļus un kārtīgi apmaisa, līdz visi ir apviļāti taukvielās.
  4. Cep 200 grādos 30 minūtes, tad izņem no krāsns, kārtīgi apmaisa un cep vēl 20-30 min.

Katrs kartupeļa gabaliņš būs izcili kraukšķīgs, zeltaini brūns un mīkstu, gardu vidu.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu