Bietes ir lielisks sakņaugs. Tās ir ne vien gardas, bet arī veselīgas. Protams, varam iegādaties jau izvārītas, bet nenoliedzami - paša pagatavotas būs gardākas. Tās varam gan cept dažādos veidos, gan vārīt, kā arī izmantot mikroviļņu krāsns metodi. Ieskaties un izvēlies katram ēdienam atbilstošāko metodi. Starp citu - arī iemīļotie salāti "Siļķe kažokā" garšos citādāk, ja izmantosi ceptas, nevis vārītas bietes!
Pieci vienkārši veidi, kā pagatavot bietes
Ceptas gan uz pannas, gan krāsnī
Bietes var cept uz pannas tāpat kā jebkurus citus dārzeņus, bet atsevišķi no citiem produktiem, ja nevēlies, lai viss iekrāsojas biešu toņos.
Tāpat tās var griezt gabaliņos un likt cepties krāsnī kopā ar citiem dārzeņiem. Cepšanas ilgums būs atkarīgs no gabaliņu izmēra.
Ceptas folijā
Nogriež biešu kātus, atstājot 1-2 cm. Tie neļaus sulai izplūst, vēsta "Focus". Šo soli, protams, var izlaist, ja nopērkam bietes, kur viss jau maksimāli nogriezts.
Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Aptin katru bieti ar foliju un cep aptuveni 45 minūtes, līdz nazis viegli ieslīd dārzeņa mīkstumā.
Notīra ceptās bietes, kamēr tās vēl ir siltas, lietojot cimdus, lai nesakrāsotu rokas.
Vārītas
Bietēm nogriež saknīti, atstāj aptuveni 2-3 cm no lapu daļas, ja tas ir iespējams. Tas dos bietēm iespēju saglabāt savu krāsu. Noskalo zem auksta tekoša ūdens un nosusina bietes mizu ar papīra dvieli, lai noņemtu visus netīrumus.
Tad iemērc bietes verdošā ūdenī un vāra, līdz tās ir mīkstas (pārbaudot ar nazi). Nolej karsto ūdeni. Atdzesē zem tekoša auksta ūdens.
Mikroviļņu krāsnī
Ātrā ūdens metode
Vidēja izmēra katliņā uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai. Iemērc nomazgātas bietes verdošā ūdenī un vāra 30 minūtes uz vidējas uguns. Kad laiks ir pagājis, nekavējoties nolej karsto ūdeni, pārlej saknes ar aukstu ūdeni un tā atstāj uz 20 minūtēm.