Cepamais papīrs un folija - kuru izvēlēties un vai var vienu aizstāt ar otru?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Hazal Ak/Shutterstock.com

Ir daudzas lietas, kas var atvieglot maltītes gatavošanu un pat pacelt to jaunā līmenī. Neatņemama virtuves sastāvdaļa ir cepamais papīrs, vaska papīrs un alumīnija folija. Šķiet, ka ar to lietošanu problēmām nevajadzētu būt, taču dažreiz rodas neskaidrības - kad kuru izvēlēties un vai var vienu ar otru aizstāt.

Cepamais jeb pergamenta papīrs ir papīrs, kas izgatavots no koksnes un apstrādāts ar skābi. Plāns silikona pārklājums neļauj pie tā pielipt ēdienam. Mēdz izmantot arī eļļas, lai papīru apstrādātu. Ierasti cepamo papīru izmanto dārzeņu, zivju un dažādu konditorejas izstrādājumu cepšanai, jo tas ir izturīgs pret augstām temperatūrām un izgarojumiem, kā arī neļauj produktam piedegt.

Arī tīra cepešpanna gatavošanas beigās ir lielisks bonuss – var vienkārši noņemt cepampapīru un izmest to, un cepešpannu ielikt atpakaļ cepeškrāsnī vai atvilktnē, kur parasti glabā visus cepšanas piederumus. Tiesa gan, šis punkts nestrādās, ja cepsi produktus, kas ļoti sulo, vai arī papīru būsi kur ieplēsis, - tad viss iztecēs uz pannas.

Vēl viena šī papīra izmantošanas iespēja ir izklāt to uz virtuves letes, izrullēt mīklu, izgriezt formas tieši uz papīra un pēc tam likt uz cepešpannas. Šis variants ir ideāls, ja mīkla ir ļoti plāna un, pārliekot no galda uz cepešpannas, ir bail saplēst sagatavoto mīklu.

Bet ir situācijas, kad pergamenta jeb cepamo papīru ir absolūti neiespējami izmantot. Tas ir tad, kad mēs runājam par pārāk augstu temperatūru. Spēcīgi karsējot pergamentu, tas vienkārši aizdegsies.

Tāpēc, pērkot jaunu rulli, pievērs uzmanību maksimāli pieļaujamajai sildīšanas temperatūrai – tā parasti ir norādīta uz iepakojuma. Tāpat pārliecinies, ka papīrs neatrodas atklātas liesmas tiešā tuvumā vai nesaskaras ar, piemēram, cepeškrāsns sildelementiem.

Ja pergaments pēkšņi beidzas, to var aizstāt. Piemēram, cepšanai izmanto alumīnija foliju, kas ir labi ieeļļota, bet, lai aizsargātu darba virsmu no netīrumiem, izmanto vaska papīru.

Par foliju. Tās sastāvs ir 98% alumīnijs un 2% silīcija un dzelzs, kas izskaidro tās izturību pret plīsumiem. Folijas loksnes ierasti ir vienā pusē spīdīgas, bet otrā matētas, taču tas neietekmē darba kvalitāti un izmantošanu. Izskats atšķiras tikai tāpēc, ka ražošanas procesā loksne atšķirīgi saskaras ar pulētā tērauda veltņiem. Kā izņēmumu var nosaukt tikai foliju ar nepiedegošu pārklājumu - tā vienmēr tiek likta uz cepešpannas ar matēto pusi.

Folija ir kā radīta ēdiena gatavošanai uz lielas uguns – to var izmantot pat trauku vietā kempinga apstākļos, lai uz uguns ceptu gaļu vai kartupeļus. Atšķirībā no pergamenta papīra šis materiāls nebaidās no uguns. Foliju bieži izmanto mājsaimnieces, kurām nepatīk stingrā garoziņa, kas cepot izveidojas dažādiem ēdieniem. Lai zivs, pīrāgs, gaļa vai sacepums pārāk neapbrūninātos, no folijas jāizveido “telts”, starp to un trauku atstājot apmēram 2,5 cm. Un, lai materiāls nekustas, saspiež tā malas pie cepamā trauka.

Receptēs bieži var redzēt, ka folijā ieteicams ietīt gaļu un kartupeļus, lai tie gatavošanas procesā neizžūtu, ātrāk izceptos. Kopumā folija ir universālais kareivis.

Vienīgā vieta, kur to absolūti nevar izmantot, ir mikroviļņu krāsns, jo pastāv aizdegšanās risks.

Ja folijas nav pie rokas, to var aizstāt ar cepampapīru, bet tikai tad, ja tiek nodrošināta gatavošana cepeškrāsnī mērenā temperatūrā (maksimālā izmantošanas temperatūra allaž norādīta uz iepakojuma). Bet ēdiena gatavošana uz grila vai ugunskura iespējama tikai ar folijas izmantošanu - analogu nav.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu