Četras metodes mazsālītu gurķu pagatavošanai

Siltā, aukstā, sausā un ledus
Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Mazsālīti gurķi. Ilustratīvs attēls.
Mazsālīti gurķi. Ilustratīvs attēls. Foto: Sysuikina Olga/Shutterstock.com

Bez kā nav iedomājama vasara? Bez rabarberiem, svaigiem zaļumiem, sezonālajām ogām, grilēšanas, aukstās zupas un, protams, mazsālītiem gurķiem. 

Versijas ir daudzas un dažādas: kāds izvēlas gatavot pavisam vienkārši - gurķus savienojot tikai ar sālsūdeni, kāds cits papildina ar dillēm, bet cits nevar iztēloties gurķus bez pilnas buķetes garšaugu, tāpēc pievieno gan piparus, gan lauru lapu, gan upeņu un ķiršu lapas, neaizmirstot arī ķiploku. 

Bet šoreiz nevis par sastāvdaļu daudzumu un proporcijām, bet gan atšķirīgajām metodēm. 

Siltais sālījums

Gurķi, kuriem pārliets silts sālījums, ir viena no klasiskajām metodēm. Sālījumu, kurā izmanto ūdeni, sāli, pēc patikas cukuru, uzvāra. Atdzesē līdz aptuveni 70 grādu temperatūrai un tad pārlej jau sagatavotiem gurķiem.

Siltā marināde ļauj gurķiem ātrāk iesālīties un tiem, kam kārojas, beigās arī tikt pie viegli ieskābētiem gurķiem. 

Aukstais sālījums

Kam negribas karstā laikā darboties pie plīts, dara visu to pašu, ko iepriekš, tikai te būs jāpastrādā ar roku veiklību, cītīgi maisot ūdens un sāls apvienojumu, lai sāls graudiņi izšķīst, pirms tos pārlej gurķīšiem.

Mazsālīti gurķi bez ūdens

Mazliet kraukšķīgus, bet ātri iesālītus gurķīšus var baudīt jau pēc īsa laika, izmantojot sauso sālīšanas metodi. 

Gurķīšus sagriež daiviņās, papildina ar garšaugiem pēc patikas, pievieno sāli, ja vēlas - cukuru, liek noslēgtā traukā un kādu brīdi sirsnīgi pakrata. Tad atstāj uz kādu brīdi sālim iedarboties un - gatavs!

Ja laika ir vairāk, tad ar trauka kratīšanu nav jānodarbojas, tikai jāsaliek visas sastāvdaļas, jāsamaisa, lai garšaugi un sāls vienmērīgi apņem gurķus, un jāļauj laikam darīt savu. 

Mazsālīti ledus gurķīši

Izcila metode, ja vēlies baudīt mazsālītus - kraukšķīgus gurķus piknikā. Šī metode sevī apvieno aukstā sālījuma un sauso metodi.

Ledus nodrošina aukstuma efektu, kas tāpat kā ar auksto sālījumu saglabā gurķus stingrus un kraukšķīgus. Bet pārējās darbības tieši tāpat kā izmantojot sauso metodi, tikai papildus garšaugiem un garšvielām jāpievieno ledus gabaliņi.

Vērtīgi zināt:

  • Jo ilgāk gurķi siltumā, jo mazāk kraukšķīgi te būs;
  • Viegli apvītušus svaigus gurķus izpeldinot aukstā ūdenī, tie atgūs stingrumu;
  • Gurķi ātrāk iesālīsies, ja tiem nogriezīsi abus galiņus.
KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu