Diēta, veselīgs uzturs, dzīvesveids, slaidas auguma aprises bija, ir un būs mūžam aktuālas tēmas. Katrs grib būt skaistāks, staltāks, veselīgāks. Lai to izdarītu, meklējam dažādus risinājumus, bet nereti to darām sarunās ar draudzenēm, dzirdot, ko runājuši mūsu vecāki, nevis vēršoties pie speciālistiem.

Tādēļ apkārt klejo apgalvojumi, kurus daži uztver kā akmenī kaltu patiesību, citos tie rada šaubas, bet uztura speciālisti mēdz šokā saķert galvu.

Noteikti arī tu esi dzirdējis mūžseno norādi, ka pēc pulksten sešiem vakarā ēst ir aizliegts, ja gribam rūpēties par slaidumu. Ka jebkāds alkohols ir stingri aizliegts, ja reiz esi nolēmis atbrīvoties no dažiem kilogramiem. Ja tā labi padomā, tad šo apgalvojumu var dzirdēt no vismaz triju dažādu paaudžu cilvēkiem. Vai tā ir taisnība? Vaicājām uztura speciālistei un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) pasniedzējai Ksenijai Andrijanovai.

Foto: Julian Hochgesang/Unsplash.com

Kā izrādās, ir pavisam interesanti, jo apgalvojumam, ka ēst pēc plkst. 18 nedrīkst, nav izsekojama vēsture un to nekādā veidā nav iespējams balstīt zinātniskos faktos.

Speciāliste norāda, ka šis mīts ir aktuāls tikai postpadomju valstīs, nekur citur, un īpaši aktuāls bijis 90. gadu gadu sākuma posmā, pēc Padomju Savienības sabrukšanas, kad parādījās iepriekš nepieejama literatūra, tostarp par svara samazināšanu, par veselību. Tā bija nekvalitatīva un pat šarlatāniska.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest