Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

Pazīmes, kas norāda, ka uzturā lieto pārāk daudz sāls (1)

Kā to labot?
Raksta foto
Foto: Degimages/Shutterstock.com

Sāls noteikti ir populārākā garšviela, kas atrodama visās virtuvēs. Pastiprina un uzlabo ēdiena garšu, kā arī kalpo kā konservētājs, kas ļauj produktus ilgāk uzglabāt un lietot. Samērīgos daudzumos ne vien nav kaitīgs, bet pat nepieciešams, tomēr, lietojot pārmērīgos daudzumos, ilgtermiņā atstāj negatīvas sekas organismā. 

"Pieaugušam cilvēkam dienā būtu jāuzņem ne vairāk kā piecus gramus sāls, un jāņem vērā, ka daudzos gatavos pārtikas produktos sāls jau ir pievienota - to dēvē par slēpto sāli. Bieži vien šiem produktiem pievienots arī cukurs, tiem nemaz nav sāļas garšas, kā rezultātā nereti neapzināmies, cik daudz sāls patiesībā patērējam. Jāpievērš uzmanība gan ikdienas ieradumiem, gan arī pirmajām pazīmēm, kas signalizē par pārlieku lielu sāls daudzumu ēdienkartē," norāda Apotheka farmaceite Anna Kivleniece.

Simptomi, kas var liecināt par pārmērīgu sāls patēriņu

  1. Slāpes un bieža urinēšana. Viena no pirmajām pazīmēm, kas var signalizēt par to, ka uzņemts pārlieku daudz sāls, ir pastiprinātas slāpes un bieža nepieciešamība urinēt. Tādā veidā organisms mēģina izvadīt lieko sāli un atjaunot šķidruma balansu. Slāpju remdēšanai noteikti nevajadzētu izmantot saldinātus dzērienus - tie radīs papildu slodzi nierēm, turklāt satur daudz kaloriju, veicinot aptaukošanās risku. Vislabāk dzert tīru, negāzētu ūdeni.
  2. Tūska. Arī pietūkums ir signāls, ka sāls daudzums uzturā būtu jāsamazina. Sāls veicina ūdens aizturi šūnās, kā rezultātā rodas pietūkums, kas var būt novērojams rokās, kājās, sejā vai pat pa visu ķermeni. Jāatceras, ka pārmērīgs sāls patēriņš būtiski ietekmē arī nieres, un tūska tāpat var būt arī viena no nieru saslimšanas pazīmēm.
  3. Regulāras galvassāpes. Pētījumi liecina, ka tie cilvēki, kas uzturā lieto vairāk sāls, biežāk saskaras ar galvassāpēm. Viens no iemesliem varētu būt paaugstināts asinsspiediens - sāls aiztur šķidrumu asinsritē, kas apgrūtina sirds un asinsvadu sistēmas darbību, radot papildu spiedienu uz asinsvadu sieniņām. Galvassāpju cēlonis var būt arī viegla organisma dehidratācija, kas radusies izjauktā šķidruma līdzsvara dēļ.
  4. Ēdiena garša šķiet pliekana un garlaicīga. Ja pastāvīgi jūti nepieciešamību pievienot ēdienam papildu sāli vai šķiet, ka ēdiena garša ir neizteikta un garlaicīga, iespējams, tavā ikdienas uzturā ir pārmēru daudz sāls. Lietojot sāļus ēdienus, mēles garšas kārpiņas ar laiku pierod pie to garšas un nepieciešamība pēc sāls arvien palielinās, tomēr pārāk daudz šīs piedevas izmaina ēdiena īsto garšu, kas augstās sāls koncentrācijas ietekmē ir grūti sajūtama.

Kā samazināt sāls patēriņu?

  1. Izpēti produktu sastāvu. Iepērkoties pievērs uzmanību produktu etiķetēm un dod priekšroku tiem produktiem, kuru sastāvā ir mazāk sāls. Ieteicamā proporcija - mazāk par 0,25 gramiem sāls uz 100 gramiem produkta.
  2. Pievieno ēdienam citas garšvielas. Sāls nebūt nav vienīgā piedeva, kas ļauj bagātināt maltītes garšu! Aizstāj sāli ar svaigiem vai kaltētiem garšaugiem, piemēram, ķiplokiem, dillēm, pētersīļiem, citronu sulu un citiem. Var izvēlēties arī dažādu garšvielu maisījumu, kam nav pievienots sāls. Tādējādi tu ne tikai izvairīsies no sāls, bet arī piešķirsi ēdienam papildu garšas nianses un dažādosi jau ierastās receptes.
  3. Izvēlies svaigus produktus. Centies samazināt jau gatavās produkcijas patēriņu, tā vietā izvēloties svaigas alternatīvas. Cīsiņu vietā izvēlies svaigu gaļu, kotlešu masu aizstās maltā gaļa, konservētu zirnīšu vietā - svaigus u.tml.
  4. Iekļauj ēdienkartē augļus un dārzeņus. Ir svarīgi uzturā lietot svaigus augļus un dārzeņus - tie satur kāliju, kas zināmā mērā ir nātrija pretstats un veicina ūdens izdalīšanos, ko nātrijs, savukārt, aizkavē. Bagātīgs kālija avots būs pākšaugi, piemēram, pupas, zirņi un lēcas, kartupeļi, bietes, kā arī svaigi spiestas sulas, piemēram, apelsīnu un burkānu sula.
  5. Ierobežo sāls patēriņu pakāpeniski. Sāls patēriņa samazināšana jāiesāk pakāpeniski, jo, strauji pārtraucot tā pievienošanu ēdienam, maltītes var šķist bezgaršīgas un pliekanas. Garšas kārpiņu jutīgums atjaunosies pāris nedēļu laikā.
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu