Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Piecas dabīgas un veselīgākas cukura alternatīvas

Raksta foto
Foto: Irina Timokhina/Shutterstock.com

Lai arī mēdz runāt par cukura kaitīgumu, no saldākas dzīves noteikti nav jāatsakās pavisam. Patēriņu der ierobežot un klasiskā cukura vietā vienkārši izvēlēties alternatīvu. Kādu? Ir varianti

Neatkarīgi no tā, cik stingra ir tava diēta, ārsti neiesaka pilnībā atteikties no saldumiem. Cukurs ir galvenā mūsu smadzeņu "degviela", kā arī rezerves enerģijas avots: visvieglāk to iegūt no glikozes. Bet tajā pašā laikā ir rūpīgi jāuzrauga normu ievērošana: Pasaules Veselības organizācijas eksperti iesaka ēst ne vairāk kā 6 tējkarotes cukura dienā.

Vēl viens veids, kā samazināt cukura patēriņu, ir pāreja no cukura uz dabīgiem tā aizstājējiem. Bet ir svarīgi atcerēties, ka daži no tiem var būt patiešām bīstami jūsu veselībai. Portāls "Good house" atklāj, kuri cukura analogi ir drošākie un veselīgākie.

Medus

Protams, pirmais, kas ienāk prātā, ir medus. Ja tev nav alerģijas pret šo produktu, tad nav labāka cukura aizstājēja: medus ir bagāts ar vitamīniem, noderīgām aminoskābēm un minerālvielām. Turklāt "bišu cukuram" ir pretiekaisuma un pretvīrusu iedarbība. Galvenais, kas jāatceras: pievienot medu pārāk karstiem dzērieniem un ēdieniem nav vērts: temperatūrā, kas pārsniedz 40 grādus, produkta derīgās īpašības ievērojami samazinās, pat izzūd.

Žāvēti augļi

Žāvētas aprikozes, žāvētas plūmes, vīģes, dateles, rozīnes - visi šie saldumi lieliski aizstās balto cukuru. Turklāt augļi satur daudz vērtīgu vitamīnu un minerālvielu, un to augstais kaloriju saturs padara tos par ļoti veselīgu uzkodu, tiesa gan - arī šo uzkodu, lai arī veselīga, nevar baudīt nekontrolētā apmērā, lai veselīgs nekļūst par neveselīgu. 

Stēvija

Saldā, zaļā auga stēvijas dzimtene meklējama Dienvidamerikā. Tās ekstrakts saldumu pārsniedz 200 reizes, bet tas vispār neietekmē glikozes līmeni asinīs - šā iemesla dēļ saldumi, kas pagatavoti, izmantojot stēviju, ir droši cilvēkiem ar 2. tipa cukura diabētu.  Stēvijas ekstrakts ir izturīgs pret augstām temperatūrām, tāpēc tas ir piemērots termiskai apstrādei ēdienu gatavošanā.

Agaves sīrups

Sīrups, kas pagatavots no tumši zaļās agaves sulas - Dienvidamerikas auga, kas līdzinās milzu alvejai -, atgādina medu ne tikai pēc izskata, bet arī pēc garšas. Bet atšķirībā no medus šis sīrups lieliski iztur augstu temperatūru, un tāpēc ir pilnīgi iespējams to pievienot tējai vai kafijai. Turklāt agavē ir daudz dzelzs un kalcija - un tāpēc tā ir īpaši noderīga sievietēm, jo ​​menstruāciju laikā tiek zaudēts dzelzs, bet menopauzes laikā īpaši nepieciešams kalcijs. 

Kļavu sīrups

Kanādiešu "firmas" delikatese ir pieejama teju visā pasaulē. Šis gardums atšķiras ne tikai ar augstu saldumu un specifiski patīkamo garšu, bet ir bagāts arī ar antioksidantiem, kā arī vērtīgām minerālvielām - cinku un mangānu. Kļavu sīrupu iesaka izmantot kā saldinātāju pankūkām un biezpiena plācenīšiem, kā arī gatavojot dažādus konditorejas izstrādājumus un desertus.

Ir būtiski apzināties: lai arī šie aizstājēji tiek uzskatīti par veselīgākiem, to patēriņam tāpat ir jābūt kontrolētam, kā arī ir rūpīgi jāpārbauda iegādātā saldinātāja sastāvs, jo tas var saturēt nevēlamus, organismam nevajadzīgus piejaukumus.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu