Pastiprinām ēdiena garšas dabīgi!

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Par nātrija glutamātu – vielu bez savas garšas, bet kura pastiprina visu citu produktu garšu, – zina visi. Taču ne visi zina, ka līdzīgi darbojas ari citi, virtuvē daudz ierastāki produkti, par kuriem tūliņ arī pastāstīsim.

1. Ingvers

Pirmām kārtām, šo sakni augstu vērtē par paša pikanto garšu. Bet ingveram piemīt arī cita, ne mazāk pamanāma īpašība: tas ir bagāts ar enzīmiem, kuri sašķeļ olbaltumus gaļas, putnu gaļas vai zivs sastāvā, padarot to maigāku un sulīgāku pēc garšas un struktūras. Sarīvē ingveru uz smalkas rīves (vai sagriez plānās šķēlēs) un iemarinē tajā gaļu pirms gatavošanas.

Cepts lasis ar rozā pipariem, laimu un ingveru

Foto: Depositphotos.com

2. Citrona sula

Skābe ietekmē mūsu garšu receptorus, apmēram, tāpat, kā sāls – pastiprina siekalu izdalīšanos, kuras lielākoties arī atbild par garšas izjūtām. Garšas kārpiņas mutē atšķir garšu tikai samitrinātam ar siekalām ēdienam – jo vairāk siekalu, jo spilgtāka garša. Starp daudzajiem skābi saturošiem produktiem citroni ir visuniversālākie. To garša labi sader kopā gan ar dārzeņiem, gan ar zivi, gan ar balto gaļu.Citrons labi iederas arī desertos.

Vistas šķiņķīši citronu sulā

Foto: Depositphotos.com

3. Cukurs

Mazās devās tas nepadarīs tavu ēdienu saldu, bet vēderu – lielāku, toties nomaskēs rūgteno produkta garšu un pastiprinās produktā esošos cukurus. Pie tam smadzenēm liksies, ka ir pastiprinājusies visa garšu gamma, ne tikai saldā sastāvdaļa. Galvenais – nepārspīlēt, teiksim, 1 kg dārzeņu pilnīgi pietiks ar 1/2 tējkaroti.

Tīģergarneles kokosriekstu krēma un čili mērcē

Foto: Depositphotos.com

4. Anšovi

Mazas sāļas zivtiņas – slavenā umami koncentrāts, piektās garšas, kura atbild par ēdienu sulīgumu un pesātinātību. Tieši šī iemasla dēļ daudzās austrumu valstīs sāli aizvieto ar zivju mērci – tā piešķir ēdienam pilnvērtīgāku garšu, nekā parastā sāls. Anšoviem, atšķirībā no šīm mērcēm, nav specifiskās zivju smaržas, tāpēc nelielos daudzumos tie piešķir tikai pikantu garšu. Pievieno tos salātiem, mērcēm un gaļas ēdieniem. Ja sautējot gaļu, pievienosi anšovus, tie vispār pazudīs bez vēsts. Izmēģini!

Nicas salāti

Foto: Depositphotos.com

Autors: Bonappetit.lv

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu