Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

“Siļķe kažokā”: vai Krievijas lepnums patiešām ir krievu izgudrojums?

Raksta foto
Foto: smile23/Shutterstock

Līdz ar olivjē, mimozu un vinegretu "siļķe kažokā" jau ilgstoši tiek uzskatīta par vienu no ikoniskākajiem Krievijas svētku galda ēdieniem. Taču, atskatoties vēsturē un izvētot Krievijas popularizētos kulinārijas mītus par šī ēdiena rašanos, atklājas, ka “siļķe kažokā”, iespējams, šīs valsts virtuvē ir iepeldējusi no pavisam citiem ūdeņiem. Līdzīgi kā gadījumā ar ukraiņu boršču, ko Krievija bija vieglu roku piesavinājusies, pārdēvējot par krievu nacionālo zupu, izrādās, arī vairākas populārās leģendas par “siļķes kažokā” izcelsmi ir tikai fantāzijas augļi, un to apstiprina arī vēsturnieki un kulinārā mantojuma pētnieki.

Noslēpumainie traktiernieki: Bogomilovs un Prokopcevs

Krievijā populārākās leģendas par “siļķes kažokā” rašanos saistītas ar diviem mistiskiem personāžiem: traktiernieku Anastasu Bogomilovu un pavāru Aristarhu Prokopcevu. Tomēr Krievijas vēsturnieki un kulinārijas eksperti līdz šim nav atraduši nekādus konkrētus avotus, kas apstiprinātu šo stāstu patiesumu.

Respektabli pētnieki, piemēram, krievu kulinārijas vēsturniece Olga Sjutkina pauž uzskatu, ka šis pastāsts ir kāda talantīga stāstnieka fantāzijas auglis, un norāda, ka senās Krievzemes virtuvei vispār nav bijuši raksturīgi salāti, kur nu vēl ar majonēzes klātbūtni – tie kļuvuši populāri vien padomju laikos, apaugot ar dažādiem mītiem.

Kažokotās siļķes "vecmāmiņas" Skandināvijas, Vācijas un citu Eiropas valstu virtuvēs

Pirms domājam par “kažoka” ierašanos Krievijā, vērts ielūkoties plašākā Eiropas kontekstā:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu