Sushi rolls

Kolekcijas: Veģetārās

Sastāvdaļas

  • Rīsiem vajadzēs: 3 krūzītes sushi rīsi
  • 3 ¼ krūzītes auksts ūdens
  • 1 /3 krūz. rīsu etiķis
  • 2 tējk. Cukurs
  • 1 tējk. Sāls
  • Citas sushi sastāvdaļas: Sushi nori lapas
  • Vasabi pasta
  • Marinēts ingvers
  • Sojas mērce
  • Pildījumam iesaku pēc pašu izvēles: salātlapas vai ķīnas kāposts, lociņi, gurķis, avokado, siers „Fhiladelphia”, mazsālīts lasis vai forele, krabju gaļa vai nūjiņas, garneles, tuncis, majonēze. Sezama sēkliņas vai ikri apviļāšanai
  • Ieteikums: neizvēlēties pārāk sāļas sastāvdaļas, piemēram, kūpinātu lasi vai sāļu sieru, jo sojas mērce jau ir diezgan sāļa
  • Vēl iepriekš sagatavot: Katls rīsu vārīšanai
  • Metāla bļodiņa vai katliņš rīsu etiķa karsēšanai
  • Koka bļoda, koka lāpstiņa un vēdeklītis rīsu gatavošanai
  • Dvielis bļodas pārklāšanai
  • Bambusa paliktnis sushi tīšanai, aplikts ar pārtikas plēvi (plēve tāpēc, ka paliktnis ļoti aplīp ar rīsiem)
  • Plāni gumijas cimdiņi
  • Bļoda ar ūdeni roku apmērcēšanai
  • Ļoti ass nazis, iemērkts aukstā ūdenī
  • Irbulīši un sojas trauciņš

Pagatavošana

60 min.
  1. • Sagriež sushi pildījuma sastāvdaļas tievās strēmelēs.
  2. • Rīsus liek katliņā, pārlej ar aukstu ūdeni un ar rokām maigi mazgā rīsu graudiņus, nolej ūdeni un lej atkal tīru iekšā. Tā vairākas reizes, kamēr ūdens vairs neiekrāsojas no rīsiem un izskatās dzidrs. Notecina ūdeni no rīsiem.
  3. Pievieno ūdeni tā, lai attiecība rīsiem un ūdenim būtu 1:1. (Tātad, ja bērāt 3 krūzītes rīsu, tagad pievienojiet 3 krūzītes ūdens.) Uzliek katlam vāku un liek vārīties, un nevienu pašu reizi nemaisa!!! Rīsi būs gatavi, kad viss ūdens būs iztvaikojis pilnībā. (Ar irbulīti nedaudz katla maliņā parušinot rīsus, var paskatīties, vai ūdens arī apakšā ir iztvaikojis.)
  4. • Kamēr rīsi vārās, jāsagatavo rīsu etiķa maisījums. Katliņā ielej 1/3 krūzītes rīsu etiķi, 2 tējk. cukura un 1 tējk. sāls. Karsē tik ilgi, līdz cukurs un sāls izkusis. Nedrīkst vārīt.
  5. • Gatavus rīsus noņem no plīts un izliek koka bļodā, iemaisa rīsu etiķa maisījumu. Ar koka lāpstiņu maisa rīsus un vienlaicīgi vēdina ar vēdeklīti, lai rīsi padziest. Siltiem rīsiem pārklāj dvielīti, lai „turās siltums”.
  6. • Bambusa paliktnīti rullēšanās virzienā uz augšu, liek uz galda, uz tā nori lapu ar spīdīgo pusi uz augšu un vienmērīgi klāj rīsus plānā kārtā. Augšējo malu apm.2cm platumā vēlams atstāt neapklātu, lai rullītis pēc tam labāk turas kopā. Uz rīsiem klāj pildījuma strēmeles, sastāvdaļas kombinējot pēc izvēles, piemēram, Filadelfijas siers + lasis + salāti; majonēze + krabji + avokado; gurķis + lasis + krabis + lociņi, u.tt.
  7. Lapu ar rīsiem un sastāvdaļām ar bambusa paliktnīša palīdzību sarullē strēmelē. Lapas ar rīsiem neapklāto daļu var nedaudz samitrināt ar ūdeni, tad tā labāk pielips rullītim.
  8. • Ņem aukstā ūdenī iepriekš noturētu asu nazi (jo aukstāks tas būs, jo labāk griezīs) Rullīti griež vispirms uz pusēm, saliek abas daļas kopā, tad sagriež vienādās pārējās daļās. (Ja ņēmāt veselu nori lapu, nepārgrieztu uz pusēm, rullis diametrā būs diezgan liels un jāsagriež būs 8 gabaliņos. Ja gatavo no uz pusēm pārgriezta nori, parasti sanāk 6 sushi gabaliņi.)
  9. Kad rīsi izklāti uz nori lapas, to var arī apgriezt otrādi un sastāvdaļas klāt uz nori puses, nevis rīsiem, tad sarullē un rulli, ar rīsiem ārpusē, var apviļāt sezama sēkliņās vai ikros, tad sagriezt.
  10. • Sushi ēd, pamērcējot sojas mērcē un vasabi pastā, ik pa laikam atsvaidzinot garšas kārpiņas ar marinētu ingveru.
  11. Iesaku vēl pirms gatavošanas noskatīties vismaz šos 3 video: http://www.youtube.com/watch?v=pYtB3Qs9BRw
  12. http://www.youtube.com/watch?v=T9hVp4Sd9NU&feature=related
  13. http://www.youtube.com/watch?v=6nFNjG9DzqE&feature=related

Komentāri

VCD 2011. gada 11. janvāris 17:22
TIK SIKI SMALKI
Gunita Čamane 2010. gada 22. jūnijs 21:26
Es vienmēr esmu likusi uz spīdīgās puses.
Ilze 2009. gada 7. decembris 16:27
Vispirms rīsus atdzesē maisot un vēdinot ar vēdekli. Un tikai tad, kad rīsi ir atdzisuši, tiem pievieno etiķi.
Karstiem rīsiem nedrīkst liet klāt etiķi, tā tiek bojāta rīsu graudu struktūra. Kā arī rīsus nedrīkts maisīt kā putru. Etiķis ir jāiecilā rīsos.

Nav obligāti jāizmanto koka trauks. Var izmantot lielu, lēzenu stikla trauku.

Pievienot komentāru

Pievienot komentārus var tikai autorizēti lietotāji.

Autorizēties

Uzkodas


Jaunumi

Visi jaunumi

Recepšu izlases


Sezonālās receptes


Jaunumi

Visi jaunumi


Video receptes


Jaunumi

Visi jaunumi