Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Kadiķogu cukurs jaunu garšu pasaulei: pagatavošanā un izmantošanas iespējās dalās dārzniece Radziņa

Kadiķogu cukurs.
Kadiķogu cukurs. Foto: Vineta Radziņa/Receptes.lv kolāža

Mēs bez kādām šaubām varam iztēloties sāli, kas papildināts ar dažādiem garšaugiem, piemēram, ķiploku vai zaļumiem, bet ar ko sliktāks ir cukurs? Arī to ir iespējams papildināt, bagātināt un tikt pie jaunām, fantastiskām garšām.

Dārzniece un ainavu dizainere Vineta Radziņa ražu dārzā ievāc pat novembrī! Šoreiz tās ir kadiķogas, kas lieti noder, lai pagatavotu aromātisku cukuru.

Foto: Vineta Radziņa

Ainavu dizainere un dārzniece Vineta savā jaunākajā ierakstā stāsta par kadiķogu daudzveidību: "Tā nu tas ir - kadiķogas izmanto ne tikai smalku briežgaļas cepešu gatavošanai, bet arī cukura garšas absolūtai un galīgai uzlabošanai!

Pēc kā tad tā oga garšo? Ja iedomājas muskatriekstu, smaržīgo piparu un tikko grieztu skujkoku zaru garšu un smaržu kopā ņemtu, tad tā arī būs tā īstenā sajūta." 

Vineta apraksta piecu soļu darbiņu, kas jāveic, lai pie šāda garda un aromātiska cukura tiktu:

Salasa kadiķogas. Izmanto parastā kadiķa (Juniperus communisogas! Tikai tās. Un vispār jau tās nav ogas, bet čiekuri.

Izžāvē. Attīra no smalkām skujām un visādiem citiem krikumiem.

Samaļ. Es maļu vecumvecās kafijas dzirnaviņās. Tad izsijāju caur sietu.

Foto: Vineta Radziņa/Receptes.lv kolāža

Samaisu ar cukuru. Kādā attiecībā? Garšas jautājums. Es jaucu kādas 3 tējkarotes samalto ogu ar aptuveni 300 g cukura.

Burkā iekšā un ļaut visam “saprecēties”. Kādas pāris dienas.

Vaicāsiet, kur tad šādu cukuru vispār var izmantot?

Arī uz to dārzniecei ir atbilde:

  • Ķirbju ēdieniem;
  • Štovētiem kāpostiem;
  • Smilšu mīklas cepumiem;
  • Jā, protams, PIPARKŪKĀM! Gan mīklai, gan glazūras piejaukumam vai uzkaisīšanai - tātad arī izdaiļošanai;
  • Kafijai!!! Ziemas kafija bez šī cukura nemaz nav ziemas kafija;
  • Siltajiem dzērieniem no ābolu sulas;
  • Karstvīnam.

"Tā ar to kadiķi ir.

Der zari - kvēpināšanai un telpas attīrīšanai, der ogas - kulinārijai. Der pats - dārza smukumam un acu priekam.

Vai zināji, ka augs ir dikti sens? Tā aizsardzības un attīrošās īpašības senie ēģiptieši un grieķi izmantoja vīrakā, Sibīrijas šamaņi - ārstniecībā. Vecos laikos tas palīdzējis atkopties arī no paģirām (nepateikšu gan, kā tieši :)). Mūsdienu pētījumi saka, ka tas satur spēcīgus pretvīrusu savienojumus, tātad tāds cukurs labi noder arī gripas sirojumu laikā…" noslēgumā par kadiķi, tā skujām, ogām stāsta Vineta.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu