Kāposts. Šis dārzenis ir bagāts ar balastvielām, C vitamīnu un kāliju, kas palīdz uzturēt optimālu šķidruma līdzsvaru organismā un mazināt tūsku, kā arī veicina gremošanas procesus. Piemēram, Briseles kāposti lieliski papildina pamatēdienus, puķkāposts ir garšīga un veselīga uzkoda, bet galviņkāposti un lapu kāposti ir lieliska bāze salātiem.
Kolrābis. Tas tiek dēvēts par “ziemeļu citronu”, jo tajā ir daudz C vitamīna, turklāt vairāk nekā pašos citrusaugļos. C vitamīns atbalsta imūnsistēmu un ir lielisks antioksidants. Visgaršīgākie un sulīgākie ir mazie kolrābji, kuru vidējais diametrs ir 6 – 7 cm. Tos var baudīt gan svaigus, pievienojot salātiem, gan ceptus kā piedevu mērcēm vai sautējumiem.
Bietes. Šie dārzeņi, kā arī to lapas, ir izcils C vitamīna un citu antioksidantu avots, kas palīdz veicināt dzelzs uzsūkšanos un uzlabo hemoglobīna līmeni asinīs. Tomēr jāņem vērā, ka augu valsts produktos dzelzs uzsūkšanās ir ierobežota, taču bietes izceļas ar augstu magnija saturu, kas ir lieliski piemērots nervu uzbudinājuma un pārslodzes mazināšanai. Bietes var vārīt zupās, ēst svaigas salātos vai ceptas kopā ar citiem dārzeņiem.
Dārzeņu gatavošana
Vislielāko vitamīnu daudzumu no rudens veltēm var iegūt, ja tās uzturā lieto svaigā veidā, jo termiskās apstrādes laikā daļa vitamīnu tiek zaudēta. Tomēr, lai gan vitamīnu daudzums samazinās, citas organismam nepieciešamās uzturvielas kā ogļhidrāti, olbaltumvielas un tauki paliek nemainīgi, tāpēc labāk savā diētā ir miksēt gan svaigus, gan apstrādātus dārzeņus, kas palīdzēs arī rudens laikā stiprināt imunitāti. Saldēti produkti ir lieliska alternatīva – ja izvēlies savas rudens veltes saldēt, tad atceries, ka tās ir jāatkausē lēnām un nevajag atkārtoti saldēt.
Gadījumā, ja kāda rudens velte īpaši negaršo, bet joprojām gribas uzņemt tajā esošos vitamīnus, mēģiniet to iekļaut savos ēdienos nelielos daudzumos vai kombinēt ar citiem produktiem. Piemēram, rīvētu kabaci var pievienot kotletēm, mērcēm vai zupām. Tāpat dārzeņus un augļus var kombinēt, lai izveidotu svaigus un vitamīniem bagātus kokteiļus.
Lūk, kombinācijas, kuras ir vērts izmēģināt:
- Burkāns, apelsīns un ingvers;
- Ķirbis un pastinaks;
- Ziedkāposts un kartupelis;
- Zaļie zirnīši un ziedkāposti.