Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vairāk nekā pusei Latvijas iedzīvotāju ir liekais svars. Kā Veselības ministrija plāno situāciju uzlabot ? (3)

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Pixel-Shot/Shutterstock.com

Skaitļi ir biedējoši – 59,4% Latvijas iedzīvotāju ir liekais svars, vēsta TV3 ziņas. Arī bērnu vidū situācija ir dramatiska. Vienotas formulas, kā to risināt, nav.

Kā norāda Veselības ministrija, pat apturēt, nevis samazināt aptaukošanos ir ambiciozs mērķis.

Veselības ministrs Hosams Abume Meri skaidro, ka lieko svaru var salīdzināt ar pandēmiju, kas rezultējas ar cilvēku nāvi.

Veselības ministrijas mērķis ir piecu gadu laikā panākt 30 000 iedzīvotāju liekā svara samazinājumu. Kā? Vienotas formulas neesot, jo tas ietver virkni kompleksu darbību. Viens no plāna punktiem ir ģimenes ārstu iesaiste, kuriem būs jāpievērš uzmanība cilvēku svaram, jāsagatavo kontroles plāns, jāsūta pie speciālistiem. 

Īpaši satraucoša ir tendence bērnu vidū – ar lieko svaru katrs ceturtais.

Ārstus īpaši pārsteidz vecāku vienaldzība pret to, kāds ir viņu bērnu uzturs un cik fiziski aktīvi viņi ir, kā arī norāda, ka vecāku priekšzīme ir ļoti būtiska, lai mudinātu bērnu kā ēst veselīgāk, tā arī vairāk kustēties, sportot. 

Galvenie trīs virzieni situācijas labošanai: ģimenes ārstu iesaiste, fizisko aktivitāšu popularizēšana skolās un pievienotās vērtības nodokļa celšana daudzām  precēm.

Vairāk skaties  TV3 ziņu sižetā:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu