Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča
Iesūti ziņu!

5 viltības, kas jāievēro, sasaldējot vasaras gardumus ziemai

Raksta foto
Foto: Lithiumphoto/Shutterstock

Šogad Latvijas vasara atkal padevusies karsta, tāpēc dārza gardumi, augļi un ogas nobriest ātrāk nekā citus gadus. Karstuma un lietus viļņi veicina ātrāku ražu, un mēs saskaramies ar situāciju, ka tā pēkšņi ir tik liela, ka jādomā par steidzīgu novākšanu un saglabāšanu ziemai.

Daudzi dārzu īpašnieki tradicionāli ķeras pie dārzeņu konservēšanas, taču šajā procesā bieži tiek pievienots cukurs un citi konservanti.

Veselīgāka un uzturvērtības saglabāšanai draudzīgāka alternatīva ir ātra dārzeņu un augļu saldēšana.

Saldēšana ir tik efektīva metode, ka arī situācijā, ja jums nav dārza, ir vērts vasarā iegādāties svaigu dārzeņu, augļu un ogu krājumus un tos pareizi sasaldēt ziemas mēnešiem.

“Lidl” augļu eksperti dalās ar pieciem praktiskiem padomiem, kā efektīvi sasaldēt vasaras svaigos augļus, ogas un dārzeņus, nodrošinot, ka tie saglabā savas vērtīgās īpašības arī ziemas mēnešos.

Sasaldēt uzreiz pēc novākšanas

Strauja sasaldēšana ļauj saglabāt produkta sākotnējo uzturvērtību un vitamīnus.

Pat ja augļi vai ogas uz galda pastāvēs tikai pāris stundas, to uzturvērtība sāks pazemināties.

Tas īpaši attiecas uz ogām un lapu zaļumiem, kas ļoti ātri zaudē svaigumu un kraukšķīgumu. Piemēram, zemenes, kuras tiek sasaldētas uzreiz pēc novākšanas, saglabās savu garšu un uzturvērtību daudz ilgāk nekā tās, kuras pāris stundas pavadījušas uz galda.

Sasaldēšanai izvēlēties vakuuma iepakojumu

Vienkāršākā metode ir dārzeņus vai augļus sagriezt mazākos gabalos un sasaldēt.

Vakuuma iepakojums ne tikai palīdz saglabāt produktu svaigumu, bet arī aizsargā tos no ledus kristālu veidošanās un nepatīkamas smakas, kas rodas liekajā gaisā.

Liekot lietā vakuumpakotāju, iepakošana vakuumā ir vienkārši paveicama arī mājas apstākļos! Plēves maisiņi ir pieejami dažādos platumos, kas ļauj izvēlēties katram produktam piemērotāko iepakojuma izmēru.

Lieki neaizņemt vietu saldētavā

Vietu saldētavā var ieekonomēt, izaudzēto sablendējot vai sasmalcinot. Piemēram,

tomātus labāk uzreiz novārīt, sablendēt un tad sasaldēt, jo pēc atkušanas tie būs saplakuši un ūdeņaini. Blendētie tomāti būs lieliski piemēroti krēmzupām un mērcēm, ko ziemas mēnešos varēs ātri pagatavot.

Ar rokas blenderi šis process būs ērts un ātrs. Šādi saglabāt var arī citus dārzeņus, piemēram, ķirbi. Bez novārīšanas iespējams blendēt un sasaldēt ogas – zemenes, avenes, upenes, jāņogas, ērkšķogas – vēlākai izmantošanai izcilai mērcei pie kādas kūkas vai saldējuma ziemā.

Pareizi sasaldēt zaļumus

Lociņi, dilles un pētersīļi – tie ziemas drēgnumā pavasari ļauj sagaidīt ātrāk.

Lai labāk saglabātu šo garšaugu smaržu un garšu, eksperti iesaka garšaugus sasaldēt sviestā vai eļļā.

To darot, garšaugi tiek pārvērsti par tādiem kā buljona kubiņiem, kurus ziemā var ērti pievienot zupām, sautējumiem un citiem ēdieniem, piešķirot tiem bagātīgu garšu un aromātu. Saldēšanas process ir vienkāršs: sasmalciniet garšaugus, sajauciet tos ar sviestu vai eļļu, izveidojiet nelielas porcijas un sasaldējiet. Ļoti ērti šim mērķim ir izmantot parastos ledus saldēšanas trauciņus.

Izmantot nelielus fasējumus

Lai efektīvāk izlietotu saldētavā esošos krājumus, vēlams tos sasaldēt nelielos fasējumos. Tas nodrošinās, ka produkta lietošana vēlāk būs ērtāka un ātrāka.

Piemēram, vitamīnu smūtijam ziemā visas sastāvdaļas iespējams sasaldēt uzreiz kopā vienā iepakojumā.

Kad nepieciešams, izņemiet sastāvdaļas no saldētavas, atkausējiet un sablendējiet. Šī metode ir īpaši noderīga, ja vēlaties saglabāt augļu un dārzeņu svaigumu un garšu, kā arī ietaupīt laiku.

Sasaldēšana ir ne tikai efektīvs veids, kā saglabāt dārza ražas uzturvērtību, bet arī palīdz izvairīties no pārtikas izšķērdēšanas. Sasaldēti dārzeņi un augļi var būt lieliska alternatīva svaigiem produktiem ziemas mēnešos. Ar pareizu sagatavošanu un uzglabāšanu jūs varēsiet baudīt dārza labumus visu gadu, saglabājot to dabisko garšu un uzturvērtību!

Lai izdodas!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu