10 zelta likumi, kas jāievēro katram, kurš iepērkas, gatavo un ēd (3)

Receptes.lv
Foto: Lucky Business/SHutterstock.com

Pasaules Veselības organizācija ir izstrādājusi 10 zelta likumus jeb padomus, lai izvairītos no dažādu baktēriju nokļūšanas, vairošanās ēdienā, kas var kaitēt cilvēka veselībai. Nekā jauna vai tāda, par ko nav rakstīts un runāts, bet noteikti atkārtošanas vērts!

1. Izvēlies drošus pārtikas produktus

Pievērs uzmanību ražotājam, iepakojumam, lai ir visi normatīvos noteiktie marķējumi un tu vari būt drošs par pārtikas produkta izcelsmi, drošu apstrādi.

2. Pagatavo produktus atbilstoši

Daudzi neapstrādāti pārtikas produkti, bet kā populārāko var minēt mājputnu gaļu, var būt ar slimību izraisošiem mikroorganismiem. Rūpīga termiskā apstrāde nogalinās patogēnus, taču atceries, ka visu ēdiena daļu temperatūrai jāsasniedz vismaz 70 °C. Ja vārīta/cepta vista joprojām ir pusjēla pie kaula, liec to atpakaļ cepeškrāsnī/katlā, līdz tā ir pilnīgi gatava.

3. Sagatavoto maltīti ēd uzreiz

Kad pagatavoti ēdieni atdziest līdz istabas temperatūrai, sāk vairoties mikrobi. Jo ilgāk jāgaida, jo lielāks risks. Lai būtu drošībā, ēd pagatavotos ēdienus, tiklīdz tie noņemti no uguns.

4. Ievēro pārtikas uzglabāšanas noteikumus

Pārtiku glabā slēgtos traukos. Kad tā atdzisusi līdz drošai ievietošanai ledusskapī, to dara nekavējoties, neļaujot veidoties mikroorganismiem, kas var sabojāt pārtiku ātrāk un izraisīt saindēšanos.

5. Uzsildi maltīti pareizi

Droša pārtikas uzsildīšana nozīmē, ka visām ēdiena daļām jāsasniedz vismaz 70 °C, jo šādā temperatūrā iet bojā mikroorganismi, kas varbūt ir izveidojušies pārtikā uzglabāšanas laikā.

6. Izvairies no kontakta starp jēliem un uzreiz ēdamiem produktiem

Piemēram, neizmanto nenomazgātu nazi gatavas vistas sagriešanai pēc jēlas gaļas griešanas. Vai uz dēļa, kur griezi jēlu zivi vai gaļu, negriez pirms tā nomazgāšanas dārzeņus. Ideāli, ja atšķirīgiem produktiem tev ir divi atsevišķi dēlīši.

7. Bieži un rūpīgi mazgā rokas

Pēc iepirkšanās, pirms ēdiena gatavošanas, katrā starpposmā – īpaši, ja esi pametis virtuvi un darījis kādas lietas nesaistīti ar ēst gatavošanu, paralēli. Pēc neapstrādātu pārtikas produktu, piemēram, zivs vai vistas gatavošanas. Tīras rokas ir labas higiēnas pamats.

8. Uzturi tīras visas virtuves virsmas

Pārtika ir viegli piesārņojama, tāpēc videi – virsmām, traukiem, virtuves dvieļiem – visam jābūt tīram.

9. Aizsargā pārtiku no kukaiņiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem

Dzīvnieki bieži pārnēsā patogēnus mikroorganismus. Pārtikas uzglabāšana slēgtos traukos ir labākā aizsardzība.

10. Izmanto pārtikā lietojamu – drošu ūdeni

Drošs ūdens ir tikpat svarīgs gan ēdiena pagatavošanā, gan dzeršanā. Ja māc šaubas par ūdens tīrību, uzvāri to, pirms pievieno to ēdienam vai gatavo ledu dzērieniem. Esi īpaši uzmanīgs ar ūdeni, ko izmanto zīdaiņa maltītes pagatavošanai.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu