Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Praktiski padomi, kā droši kurt ugunskuru, lai uz tā gatavotu maltīti

Foto: superelaks/Shutterstock.com

Jāņos viens no galvenajiem elementiem ir ugunskurs. Pie tā ne vien sildāmies, bet arī dziedam dziesmas un, ievērojot tradīcijas, lecam pāri. Taču, ja kāds izlēmis svinēt svētkus nepieradinātā vidē bez piekļuves grilam, ugunskurs kalpo arī kā vieta, kurā gatavot maltīti. Bet, lai tas būtu droši gan dabai, gan paša veselībai, ir lietas, kas jāievēro.

Lai sagatavotos svētku galda klāšanai dabā, “Maxima Latvija” kopā ar pieredzējušo ekspedīciju vadītāju Andžeju Reiteru piedāvā noderīgus padomus, kā droši kurt ugunskuru, lai maltīte izdotos kā iecerēta.

“Mēs dzīvojam ļoti neparedzamos klimata apstākļos – vienu brīdi diena var būt saulaina, tad lietaina un tad vējaina. Tāpēc vienmēr jāizstrādā trīs rīcības plāni, kā gatavosim ēdienu ārā. Dodoties pārgājienā vai atpūšoties pie dabas, rūpīgi jāizplāno maršruts. Jānoskaidro, vai konkrētajā teritorijā būs daudz koku, kas karstā laikā pasargās no saules, un jāatceras līdzi paņemt pretodu līdzekli, jo šādas vietas piesaista odus. Ja atrodamies atklātā laukā, nedrīkst aizmirst lietus plēvi – tā pasargās no lietus. Tāpat pienācīgi jāsagatavo dažādi trauki, kas atbilst izvēlētajai receptei,” stāsta ekspedīciju vadītājs Andžejs Reiters.

Ugunskura sagatavošana ēst taisīšanai

Gatavošanai piemērots ugunskurs ir mazāks un atrodas nomaļākā vietā, nostāk no Jāņu aktivitātēm. Svarīgi ir atcerēties, ka arī maza uguns ir bīstama un var nodarīt lielu kaitējumu.

1. Izvēlieties pareizu vietu ugunskura veidošanai

Vienmēr vajag noskatīt vairākas vietas, kurās varēs gatavot. Vislabākā vieta ugunskuram ir pie upēm un ezeriem vai teritorijās ar zaļu zāli, jo tad bīstamības līmenis ir zems. Nekādā gadījumā to nedrīkst ierīkot priežu un egļu mežos vai mežos ar daudziem nolūzušiem sausiem kokiem. Ugunskura vietu savas maltītes gatavošanai var izvēlēties Latvijas Valsts mežu speciāli ierīkotās teritorijās, kuras atrodamas kartē

2. Ugunskura vietas sagatavošana

Vispirms jāsagatavo malka un jāpārliecinās, ka apkārt ir nepieciešamie resursi.

Ugunskurā, uz kura gatavojat, nedrīkst likt plastmasas pudeles vai citus ķīmiskus produktus, jo tie ēdienam piešķir nepatīkamu garšu un var radīt veselības problēmas.

Pašu ugunskuru iekur nelielā bedrē. Izraktās bedres malās var nolikt ķieģeļus vai akmeņus, uz kuriem atstutēt iesmus vai restītes.

Foto: Publicitātes foto

Tāpat uguns bedrē īpaši parocīgi gatavot vējainā laikā, kad pastāv lielākā bīstamība. Papildus no tās puses, kur pūš vējš, jāuzbūvē augstāka maliņa no zemes gabaliem, jo tas mazinās dzirksteļošanu.

3. Ugunskura vietas novākšana

Ugunskura vietas novākšana ietver visu dedzināšanai izmantoto materiālu, piemēram, koku un ogļu atlikumu rūpīgu savākšanu un nogādāšanu tam paredzētajā vietā vai utilizēšanu. Pēc tam ugunskura vieta ir kārtīgi jānobradā un tai jāuzlej virsū ūdens, jāpaklausās, vai tas nečurkst. Ja ugunskura vieta nečurkst, to var uzskatīt par nodzēstu.

Lai droši svētki!

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu