Visiem zināms, ka viens no obligātajiem Jāņu priekšdarbiem ir siera siešana. Lai viss izdotos uz goda gan iesācējiem, kas sieru sies pirmo reizi, gan bēdubrāļiem, kuri iepriekšējos gados vīlušies izmēģinātajās receptēs, aicinājām divas varen izdarīgas un zinošas latvju saimnieces Brigitu Puriņu un Ilze Briedi atklāt TVNET lasītājiem gadu gaitā pārbaudītas jāņusiera receptes un noderīgus padomus.

Jāņusiers ir produkts ar ļoti senu vēsturi un nemainīgu receptūru, kuras pamatā ir biezpiens, olas, piens, ķimenes un sāls. Kā jāņusieru sēja mūsu vecvecmāmiņas pirms simts gadiem, tāpat tas jāgatavo arī mūsdienās. Tas nav vis nekāds ātrais, samērā viegli iegūstamais siers, kad uzkarsētu pienu sarecina, nolej sūkalas un gatavs, bet atšķiras ar īpašu gatavošanas tehnoloģiju.

Kā jāņusieru sien latvju saimniece Brigita Puriņa

“Ik gadu jāņusiera gatavošana ir mana nepieciešamība un rituāls, kas mājās rada Jāņu noskaņu, sajūtas, smaržas un garšas,” stāsts televīzijas šova “Īstās latvju saimnieces” 5. sezonas uzvarētāja, pavārgrāmatu kolekcionāre un ēšanas kultūras entuziaste Brigita Puriņa.

Vaicājam, kāda tad ir Brigitas jāņusiera recepte. Lai to pagatavotu, viņa ņem:

  • 5 l īsta, trekna govs piena;
  • 2 kg biezpiena;