Kā "atdzīvināt" pīrādziņus un ko iesākt ar cepeša pārpalikumu?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Sviestmaize ar cepeti. Ilustratīvs attēls.
Sviestmaize ar cepeti. Ilustratīvs attēls. Foto: Magdanatka/Shutterstock.com

Svētki aizvadīti, vēderi pilni. Tomēr ne vienā vien mājā aizķērušies dažādi svētku maltītes pārpalikumi: otrās vai pat trešās dienas pīrāgi ar cietāku garoziņu, mazliet dārzeņu, gabaliņš cepeša, nedaudz pelēko zirņu...

Ko iesākt ar ēdiena atlikumiem, lai tos nevajadzētu izmest atkritumos, iesaka Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis.

“Kurš gan nav piedzīvojis to piesātināto pēcsvētku sajūtu, kad ne uz mandarīniem, ne piparkūkām vairs negribas ne paskatīties, bet ledusskapi aizbarikādējušas kastītes ar dažādiem ēdienu pārpalikumiem! Tomēr klasiskās Ziemassvētku mielasta atskaņas var lieliski integrēt jaunu ēdienu pagatavošanā, vajag tikai nedaudz radošuma,” saka šefpavārs Normunds Baranovskis.

Pīrādziņu reanimācija

Lai pēc svētkiem atsvaidzinātu pīrādziņus un tie atkal būtu tikpat garšīgi kā tikko cepti, tos var ietīt samitrinātā lina dvielītī un ielikt karstā cepeškrāsnī. Pīrāgi uzsūks mitrumu un atkal būs svaigi un mīksti. Bet var darīt arī gluži pretējo: pīrāgus var sagriezt mazākos gabaliņos un sakaltēt kā sausmaizītes vai grauzdiņus.

“Piemēram, pīrādziņus ar sieru var sakaltēt kā grauzdiņus, bet gaļas pīrādziņus – kā sausmaizītes, kas būs lieliska piedeva biezzupām. Pēc svētkiem pāri palikušos pīrāgus var arī ielikt šķīvī un apliet ar buljonu – ātrs, ērts un garšīgs veids, kā tos apēst!” iesaka Normunds Baranovskis.

Otrās dienas pelēkie zirņi

Pelēkos zirņus droši var vēlreiz sildīt un ēst. Galvenais ir ļaut tiem uzsūkt mitrumu, lai tie nebūtu cieti un sausi. Taču no pāri palikušajiem zirņiem var pagatavot arī humosu vai citus smēriņus, pievienot tos zupām un sautējumiem. Lielisks veids, kā izmantot pāri palikušos pelēkos zirņus, ir gatavot no tiem bumbiņas, falafelus vai kotletes: zirņus iemērc uz laiku ūdenī un piebriedina, tad samaļ, ja gribas, samaisa ar apceptiem sīpoliem un dažādām garšvielām, veido bumbiņas un tās fritē vai cep.

Ar cepeša garšu bagātināti salāti

Cepetis ir tradicionāls svētku gardums, kas bieži vien netiek apēsts pirmajā dienā. “Cepeša atlikumus visvienkāršāk ir saplucināt vai sagriezt gabaliņos un pievienot salātiem, zupām, pat mērcēm, likt uz sviestmaizēm. Ja nu galīgi pēc svētkiem negribas ēst cepeti, to var sagriezt un noglabāt saldētavā,” stāsta Rimi šefpavārs.

Piparkūku jaunā dzīve

“Laikam jau piparkūkas ir tas gardums, uz kuru pēc svētkiem nereti ir grūti pat paskatīties – esam tās ēduši veselu mēnesi. Tomēr piparkūkas var izmantot kā bāzi kūku pamatnēm un deserta kārtojumiem, piemēram, pagatavot ko līdzīgu rupjmaizes kārtojumam,” atklāj Normunds Baranovskis.

Tā kā piparkūkas lieliski sader ar mandarīniem, gardu tarti var pagatavot no pāri palikušās piparkūku mīklas: izrullē mīklu, ieklāj cepamajā formā un 7–10 minūtes cep, tad pamatni pieber pilnu ar nomizotām mandarīnu filejām, pārlej ar biezpiena, olu, cukura un mannas masu, pārkaisa ar sviesta, miltu un piparkūku garšvielu drumstalām un cep.

Dārzeņi – gandrīz jebkāda ēdiena pagatavošanai

“Šķiet, dārzeņus, kas palikuši pāri pēc svētkiem, ir visvieglāk integrēt jaunos ēdienos. To daudzveidība ļauj pagatavot visdažādākās maltītes, turklāt tas ir viegli un ātri. Nu, piemēram, krāsnī ceptās saknes un dārzeņus var sagriezt vienādos gabalos, apliet ar mērci un pagatavot sacepumu. Tāpat var gatavot salātus. Saknes, līdzīgi kā zirņus, uz īsu brīdi vajag iegremdēt verdošā ūdenī, lai tās kļūst mīkstas un sulīgas,” iesaka Normunds Baranovskis.

Iepriekšējā dienā gatavotus dārzeņus var kombinēt ar svaigiem lapu salātiem, pākšaugiem, lēcām, sieru, cepeša atlikumiem, var pagatavot plācenīšus vai biezeņus.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu