Ko nevajadzētu darīt, kad esi kārtīgi paēdis?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: JOKE_PHATRAPONG/Shutterstock.com

Pareiza ēšana nozīmē ne tikai sabalansētu maltīšu baudīšanu, bet arī to, kā tu ēd, cik bieži, kad un ko dari pēc maltītes. Ko nevajadzētu darīt pēc maltītes, lai nekaitētu savam organismam? 

Ir vairāki it kā nekaitīgi ieradumi, ko kategoriski nevajadzētu atļauties pēc tam, kad esi ieturējis maltīti, ja nevēlies izjust diskomfortu, informē portāls "Food in my room".

Ēst augļus

Augļus iesaka ēst 20-30 minūtes pirms maltītes vai pusotru stundu pēc tam. Galvenais iemesls tam ir, ka, augļiem mijiedarbojoties ar dažiem produktiem, var rasties vēdera pūšanās un gremošanas traucējumi. Augļi, kas baudīti pirms maltītes, ātrāk pārstrādāsies, nodrošinās gremošanas traktu ar šķiedrvielām, kas savukārt palīdzēs vieglāk pārstrādāt apēstās pusdienas vai vakariņas.

Nodarboties ar sportu

Pēc maltītes parasti izjūtam atslābumu un miegainību, jo organismam ir nepieciešams enerģiju novirzīt ēdiena pārstrādāšanai. Ja uzreiz dosies sportot, organisms tiks pakļauts nevajadzīgai slodzei.

Un būsim godīgi, vai tad maz ir viegli, piemēram, paskriet ar pilnu vēderu?

Gulēt

Kad kārtīgi paēsts, šķiet, ka nav nekā labāka par iekrišanu dīvānā uz nelielu diendusu. Speciālisti brīdina: to darīt noteikti nevajadzētu! Horizontālā stāvoklī kuņģa sula var nonākt barības vadā un izraisīt nepatīkamu dedzināšanu.

Pusstundu pēc maltītes ieteicams palikt sēdus pozīcijā, bet pēc tam doties pastaigā.

Iet vannā vai dušā

Kuņģim, lai tas varētu veiksmīgi pārstrādāt pārtiku, nepieciešama laba apasiņošana. Ja iesi dušā vai vannā, asins plūsma palielināsies ekstremitātēs, bet kuņģī samazināsies, kā rezultātā gremošanas process palēnināsies, tāpēc ūdens procedūras ieteicams atlikt vismaz uz pusstundu pēc ēšanas.

Foto: Depositphotos

Ieturēt tējas pauzi

Jebkurš dzēriens samazina kuņģa sulas koncentrāciju un traucē gremošanu. Turklāt tieši tēja satur vielas, kas pasliktina dzelzs sagremošanu un uzsūkšanos no pārtikas produktiem. Dzelzs trūkums var izraisīt reiboņus, hronisku nogurumu un vājumu. Tējas dzeršana ir atļauta 20-30 minūtes pēc ēšanas.

Smēķēt

Smēķēšana pati par sevi ir kaitīgs ieradums, no kā būtu jātiek vaļā, bet arī pēc ēšanas tā nav vēlama. Pastāv uzskats, ka viena izsmēķēta cigarete pēc ēšanas ir pielīdzināma 10 cigaretēm. Nikotīns traucē skābekļa apmaiņu organismā, kā rezultātā tiek nelabvēlīgi ietekmēti visi gremošanas procesi. Ja pēc ēšanas tev neciešami kārojas smēķēt, apēd gabaliņu tumšās šokolādes – tai vajadzētu palīdzēt.

Tīrīt zobus

Ieradums tīrīt zobus tūlīt pēc ēšanas, lai tie būtu balti un veseli, var novest pie pilnīgi pretēja rezultāta. Kāpēc? Tīrot zobus, emalja kļūst mazāk stipra un zobi tiek pakļauti skābēm, kas izdalās no pārtikas produktiem. Nogaidi vismaz pusstundu un tad tīri zobus bez bēdu. Šajā laika posmā būs saražojies pietiekams siekalu daudzums, kas neitralizēs skābes.

Vadīt automašīnu

Tā kā organisms pēc ēšanas visus spēkus koncentrē pārtikas sagremošanai, pasliktinās asins piegāde smadzenēm, kas savukārt nozīmē, ka sarūk reakcijas ātrums, spēja koncentrēties. Tāpēc auto vadīšana tūlīt pēc maltītes ir nedroša – pusstundu nogaidi, ja ir iespējams, pastaigājies, un tikai tad brauc, kur biji plānojis.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu