Vai sēklas ir tieši tik veselīgas, lai tās bagātīgā daudzumā liktu vairumā maizes klaipiņu un ne tikai, skaidro raidījums "4. studija".
"Sēkliņas dzen uz priekšu nauda." Vai sēkliņu pievienošana dažādiem produktiem nav pārspīlēta? (1)
Sēklas ir vērtīgs šķiedrvielu avots, un tās būtu uzturā jāiekļauj. Uztura speciāliste norāda, ka 30 g sēklu vai riekstu piecas reizes nedēļā būtu jānotiesā.
Gastroenterologs Anatalojs Danilāns norāda: ja sēkliņas apēstas pārāk lielā daudzumā vai norītas veselas, vēderā tās nepaliekot. "Zarnu trakts ir tīrīgāks nekā mēs paši," smejot saka speciālists, skaidrojot, ka zarnu trakts sevi labi iztīra.
Tomēr ir dažādas saslimšanas, pie kurām sēkliņas uzturā nav ieteicamas un ir pat aizliegtas.
Linsēklas, čia sēklas, sezama sēklas, saulespuķu sēklas, ķirbju sēklas... Biezā slānī un visdažādākajos produktos - maizē, jogurtos, brokastu pārslās, cepumos un ne tikai. Kāpēc?
"Sēkliņas dzen uz priekšu nauda!" saka gastroenterologs.
"Ja riebjas, nepatīk - nevajag,"
paskaidro speciālists, norādot: lai arī sēkliņas patiesi ir veselīgas, nekā slikta nebūs, ja tomēr tās neēdīsi.
Dietoloģe Lolita Neimane iesaka rast veidu tās iekļaut uzturā. Ja nepatīk tekstūra, tās var var iekļaut uzturā samaltā veidā.
Vairāk skaties raidījuma sižetā!