Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Vairāk nekā 200 gadus veca kartupeļu čipsu recepte

Cepti kartupeļi. Ilustratīvs attēls.
Cepti kartupeļi. Ilustratīvs attēls. Foto: CobraCZ/Shutterstock.com

Pavārgrāmatā, kas izdota 1817. gadā, atrasta kartupeļu čipsu recepte, kas tiek uzskatīta par senāko zināmo recepti, vēsta "The Sun".

Agrākā zināmā čipsu recepte ir atklāta 1817. gadā iespiestā pavārgrāmatā. Eksperti pamanīja recepti pirmajā "The Cook’s Oracle" izdevumā. 

Tās autors ir Viljams Kičiners, sava laika slavenu personu šefpavārs. Mūsdienās šī pavārgrāmata ir reti sastopama, neskatoties uz to, ka tā ir bijusi bestsellers gan Lielbritānijā, gan ASV.

Raksta foto
Foto: Joseph William Rubidge, Wikimedia commons

Viņa receptē Nr. 104 ir sīki aprakstīts, kā pagatavot “šķēlēs ceptus kartupeļus” — sākot ar sakņaugu nomizošanu, pirms tos plāni sagriež.

Receptes tulkojums: 

Nomizo lielus kartupeļus, tad tos sagriež divu peniju biezumā, nosusina tīrā dvielī, apber ar miltiem un tad cep taukos. Parūpējas, lai tauki un cepamā panna ir pietiekami tīra; liek to uz lielas liesmas, tiklīdz tas uzvārās, liek kartupeļu šķēles iekšā un tās kustina, līdz kļūst kraukšķīgas; izņem un noliek uz sieta, lai notecētu tauki, pārkaisa tos ar nelielu daudzumu sāls.

Lai arī šī, iespējams, ir senākā publicēta recepte, šādi gatavotu kartupeļu jeb čipsu vēsture varētu būt vēl senāka.

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu