Rūtas Beirotes zirņu ABC: kas jāielāgo, tos pērkot, vārot un ēdot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Vārīti zirņi un Rūta Beirote.
Vārīti zirņi un Rūta Beirote. Foto: пресс-фото, коллаж Receptes.lv

Izvēlēties labus zirņus Ziemassvētku galdam nebūt nešķiet sarežģīti – ņemam lielākos no plaukta un nesam mājās. Kopumā tā jau arī ir. Tomēr ir pāris lietu, ko varam ņemt vērā. Ar vērtīgiem ieteikumiem no zirņu iegādes brīža līdz pagatavošanai dalās zemnieku saimniecības "Zutiņi" saimniece Rūta Beirote.

Cik ilgi stāvējušus zirņus drīkst lietot?

Zirņus ievāc reizi gadā vasaras beigās, un klasiski esam raduši tos ēst vienu gadu. Tādēļ, ja zirņi tiek ēsti biežāk nekā reizi gadā, nav iemesla tos pirkt mazās porcijās gada garumā – svaigāki tie nepaliks.

Zirņi savas īpašības saglabā vismaz divus gadus. Glabājot ilgāk, tie joprojām ir lietojami uzturā, vien zirņos esošās olbaltumvielas sacietē, tādēļ tie var būt ilgāk jāvāra vai sanāk sausāki izvārot.

Ja jūsu virtuves skapītī saglabājušies labi zirņi no pagājušā gada, tos droši varat lietot, būtiskas izmaiņas nemanīsiet.

Arī tirgotāji bieži vien tirgo zirņus divus gadus.

Foto: Publicitātes foto, z/s "Zutiņi"

Kā atpazīt pagājušā gada zirņus veikalu plauktā?

Zirņi atkarībā no šķirnes var būt dažādas krāsas, no pelēkas līdz koši vai tumši brūnai. Tomēr jāņem vērā, ka zirnis tumšu krāsu iegūst, arī ilgi glabājoties.

Zirņi, ilgi glabājoties gaismā, kļūst tumši brūni, pat melni brūni. Pircējiem bieži šķiet, ka tumšāki zirņi veikala plauktā ir arī labāki, garšīgāki. Bet bieži vien tas nozīmē, ka tie ir zirņi, kuri tiek tirgoti jau otro sezonu pēc kārtas.

Vajadzētu uzmest aci arī zirņu kvalitātei. Sīkāki, tārpu iegrauzti vai sašķelti zirņi ir pieļaujami. Tomēr, ja zirņu paciņā ir ļoti daudz zirņu pusīšu, tas var liecināt arī par strauju to žāvēšanu augstā temperatūrā, proti, tie var būt pārkaltēti, tādēļ ļoti viegli šķeļas. Gatavojot šādus zirņus, vajadzētu ilgāk mērcēt un arī vārīšanas ilgums var palielināties.

Lai nu kā, pirms gatavošanas zirņus nepieciešams pārskatīt, vai tajos nav ieklīdis kāds akmentiņš, salms vai citi piejaukumi. Vai izlasīt no zirņiem arī visas pusītes un tārpu aizkostos, tas katras saimnieces pašas ziņā. Jāpatur prātā, ka katrs mazākais caurumiņš, pleķītis vai punktiņš uzreiz nenozīmē, ka zirnis ir izmetams. Tā ir normāla un pieļaujama parādība.

Foto: Publicitātes foto, z/s "Zutiņi"

Vai zirņi jāmērcē pirms vārīšanas?

Tāpat kā citi pākšaugi, arī zirņi ir jāizmērcē pirms vārīšanas. Tas dos vairākus labus rezultātus:

1. Zirņi ātrāk izvārīsies;

2. Mērcējot vismaz 12 stundas, zirņos sākas dīgšanas process, kas maina zirņu garšu un uzturvērtību;

3. Zirņus mērcējot, tiek arī atdalītas vielas, kas sekmē vēdera pūšanos. Cilvēkiem ar vēdera problēmām zirņus vajadzētu mērcēt vismaz 24 stundas un pāris reižu nomainīt ūdeni.

Cik ilgi jāmērcē zirņi?

Zirņus var mērcēt līdz 36 stundām.

Izcili, ja zirņus var mērcēt vismaz 24 stundas. Starplaikā vajadzētu vismaz 1x nomainīt ūdeni, citādi siltā telpā zirņi var ieskābt.

Optimālais mērcēšanas ilgums būtu vismaz 12 stundas.

Ja zirņus piemirsies iemērkt iepriekšējā vakarā, tad var iemērkt arī svētku dienas rītā, lai vārītu vakarā.

Tomēr ir daudzas saimnieces, kas zirņus nemaz nemērc, bet vāra uzreiz. Ja zirņi ir pēdējās ražas, tad nekas nelāgs tāpēc nenotiks, vien vārīšanās laiks var paildzināties par 10-20 min.

Ko darīt, ja zirņi nevārās mīksti?

Zirņiem ātrāk izvārīties palīdz tējkarote sodas. Daudzas saimnieces sodu liek jau uzreiz vārīšanās sākumā. Ja zirņi nav iestāvējušies un ir labi izmērcēti, tas īsti nav nepieciešams. Tā kā soda mazliet ietekmē garšu, bez tās parastās situācijās var arī iztikt.

Vārīti pelēkie zirņi.
Vārīti pelēkie zirņi. Foto: Publicitātes foto, z/s "Zutiņi"

Zirņu vārīšanās ilgums parasti ir 40 – 60 min. Ja laiks jau iet krietni pāri stundai, var ņemt sodu palīgā.

Sāli gan liekam pašās beigās, īsi pirms zirņi gatavi, jo, pieliekot to sākumā, tas paildzinās vārīšanos.

Ko darīt, ja zirņi nav apēsti?

Bieži gadās ka cepešu, kāpostu un pīrāgu starpā zirņus svētkos neapēd. Vārītus zirņus var ļoti ērti sasaldēt, lai uzglabātu nākamajām reizēm, kad sakārojas. Dažas saimnieces tos saldē jau porcijās kopā ar visu sačurkstināto speķīti. Pēcāk dod vīriem līdzi uz darbu, kur uzsildīt mikroviļņu krāsnī.

Pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem.
Pelēkie zirņi ar speķi un sīpoliem. Foto: Publicitātes foto, z/s "Zutiņi"

Ja zirņi palikuši pāri, tos ledusskapī var uzglabāt līdz 3 dienām. Kā arī nākamajā dienā samalt gaļas mašīnā un sacept kotletēs vai pagatavot zirņu pikas – lielisku, sātīgu un garšīgu uzkodu.

Starp citu, zirņu pikas var pagatavot jau svētku galdam. Tādā veidā joprojām tiek saglabāts svētku simbolisms, bet paši zirņi ieņem daudz kārdinošāku un gardāku veidolu.

Ko darīt tiem, kam no zirņiem pūšas vēders.

1. Zirņus mērcējot, var vairākkārt nomainīt ūdeni, tas palīdz izskalot nevēlamās vielas no zirņiem.

2. Bieži vien pie vainas ir zirņos esošais augstais šķiedrvielu saturs. Ja organisms pie tām nav radis, zirņus var ēst mazākā daudzumā vai kopā ar citiem produktiem, dārzeņiem (piemēram, zirņu kotletes ar kartupeļiem).

3. Piedzert skābpiena produktus, piemēram, kefīru, kas palīdz vēderam labāk tikt galā ar zirņiem un kavē gāzu veidošanos.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu