Rafinēta un nerafinēta eļļa: kāda atšķirība? (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Eļļa. Ilustratīvs attēls.
Eļļa. Ilustratīvs attēls. Foto: LADO/Shutterstock.com

Rapšu, saulespuķu, vīnogu, kokosriekstu, olīvu - nepietiek ar to, ka eļļas atšķiras jau ar to, no kā tās iegūtas; lai mulsums veikalā būtu vēl lielāks, ir arī norādes - rafinēta un nerafinēta. Ar ko atšķiras šāda tipa eļļas?

Nerafinētas aukstā spieduma un izspaidu eļļas ir eļļas, kuras iegūst, presējot augļus vai sēklas. Eļļa tiek izspiesta ar fizisku spēku, neizmantojot ķīmiskas vielas, tāpēc šīs eļļas saglabā izejmateriāla dabisko garšu un krāsu. Tās arī saglabā gandrīz visas izejmateriālā esošās uzturvielas un vitamīnus, bet ir jutīgākas pret karstumu (zemāks dūmu punkts), gaismu un ātrāk bojājas.

Aukstā spieduma eļļas pēc izskata ir duļķainākas, kas, pretēji plaši izplatītajam uzskatam, ka eļļai ir jābūt dzidrai, vairāk liecina par to labāku uzturvērtību (nav nofiltrēts viss labums).

Rafinētās eļļas iegūst, izmantojot ķīmiskos šķīdinātājus, pēc tam iegūto eļļu filtrējot un citādi attīrot no piemaisījumiem.

Rafinētās eļļas ir lētākas, tīras no nogulsnēm, ar neitrālu garšu, bez smaržas, un tām ir augstāka dūmu punkta temperatūra, bet uzturvielu un vitamīnu tajās jau gandrīz nav,

jo apstrādes laikā tiek iznīcināts gan vairums gaistošo ēterisko vielu, kas gādā par eļļas raksturīgo aromātu, gan vērtīgie vitamīni – A, E, D2. Un, tā kā eļļas ir ķīmiski ekstrahētas, visticamāk, tajās vēl ir lietoto ķimikāliju atliekas. Protams, normatīvos pieļaujamajā daudzumā.

Vairāk par to, kā izvēlēties labu un kvalitatīvu eļļu atbilstoši savām vajadzībām, lasi šeit: 

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu