Lētāks nenozīmē mazvērtīgāks: uztura speciāliste iesaka produktu alternatīvas (4)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Canva.com

Ne viss, kas dārgāks, allaž ir veselīgāks un organismam vērtīgāks. Varētu šķist neticami, bet, izvēloties produktiem ekonomiskākas alternatīvas, organismam ieguvums var būt lielāks.

Sertificēta uztura speciāliste Viktorija Zakareviča savā Instagram kontā "Uzlabo" ir veikusi dažu produktu apskatu, parādot, ka dārgāks ne vienmēr vērtīgāks.

Protams, ir saprotams, ka atsevišķi produkti kādam var vienkārši negaršot un tos nepirktu ne tad ja vērtīgāki, nedz arī tad, ja superizdevīgāki finansiāli, tomēr, ja esi tāds liels visēdājs, šis produktu apskats var palīdzēt tev:

  • padarīt daudzveidīgāku savu ēdienkarti;
  • ar uztura palīdzību uzņemt vairāk vitamīnu, minerālvielu citu vērtīgo vielu;
  • ietaupīt.

Kā cāļa krūtiņu ekonomisko alternatīvu speciāliste iesaka cāļu akniņas. Tās ir vidēji trīs reizes lētākas, bet daudz vērtīgākas. Kā raksta Viktorija,

akniņas ir "vitamīnu un minerālvielu bomba".

Alternatīvas ir arī piedevām. Varbūt basmati rīsi skan šiki, bet, ja negatavo ēdienu, kurā ieteicams izmantot tieši šos rīsus, brūnie rīsi būs labāka izvēle. Kāpēc? Jo lētāki un šķiedrvielām bagātāki.

Uztura speciāliste uzsver, ka

rīsus vispār vajadzētu izvēlēties pēc principa "tumšāks ir labāks",

jo tādi ir mazāk apstrādāti un bagātāki ar minerālvielām un šķiedrvielām.

Speciāliste aicina nebaidīties no saldētiem augļiem un ogām. Nesezonā, kad liela daļa labumu tiek importēti, saldētā veidā tie būs bieži ne vien lētāki, bet arī vērtīgāki, jo netiek pakļauti gaisa, gaismas un temperatūras izmaiņām.

Vēl kāds produkts, kurš ļaus ietaupīt, - konservēti tomāti. Tie ir ievērojami lētāki. Jā, bez pievienotām garšvielām, bet teju katram kārtīgam kulināram mājās būs nepieciešamais, lai pa šķipsniņai vien tos papildinātu un iegūtu tieši tādu garšu, kādu kārojas.

Arī superproduktam čia sēklām ir līdzvērtīga ekonomiskā alternatīva un tās ir nenovērtētās linsēklas. Starp citu, Viktorija norāda, ka arī tās vari likt savā jogurtā, jo tās veido līdzīgu konsistenci kā čia sēklas. Būtiskākais - tās ir teju trīs reizes lētākas!

Smalkāku aprakstu par katru salīdzināto produktu, skaties "Uzlabo" ierakstā: 

Komentāri (4)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu