Vai arī tevi kādreiz ir nomocījis jautājums, ar ko tad īsti atšķiras kārtainā rauga mīkla no kārtainās bezrauga mīklas, ja neskaita rauga esamību produkta sastāvdaļu sarakstā? Atšķirības ir, un arī darbošanās ar šo mīklu atšķiras.
Kārtainā rauga un kārtainā bezrauga - ar ko tās atšķiras un kam kura piemērota?
Kārtainā mīkla un kārtainā rauga mīkla - nosaukums jau atklāj, kāda ir lielākā šo abu mīklu atšķirība, un, jā, tas patiesi ir raugs. Lai arī no skata šīs saldētās mīklas plāksnes ir teju identiskas, ēdieni, kuros katru no tām lieto, tomēr nedaudz atšķiras, un arī apstrādes veids.
Pēc cepšanas apjomā palielinās abas šīs mīklas, bet, kā norāda šefpavāre Svetlana Riškova, rauga mīklu paceļ raugs, bet bezrauga mīklā taukvielas. Izpētot dažādu ražotāju saldēto mīklu sastāvu, visbiežāk izmantotā taukviela ir margarīns.
Šefpavārs Ingmārs Ladigs norāda, ka bezrauga mīkla piemērotāka būs konditorejas izstrādājumiem, paskaidrojot, ka tā labāk sader ar dažāda veida krēmiem. Kā piemērus abi pavāri min austiņas, cepumus, Napoleona kūku, ābolu plātsmaizi.
Savukārt kārtaino rauga mīklu Ladigs iesaka dažādiem pīrāgiem: gaļas, biezpiena, siera, zivju, dārzeņu, jo cepšanas laikā tā palielinās apjomā un ir trauslāka, gaisīgāka. Svetlana Riškova mīklu ar raugu iesaka izmantot arī smalkmaizīšu un kruasānu cepšanai.
Ieteikums – ar mīklu darboties, kamēr tā nav līdz galam atlaidināta, tad rezultāts izdodas labāk. Un pirms cepšanas izstrādājumiem, kam izmantota rauga mīkla, jāļauj nedaudz uzrūgt.