Sāls nodoklis? Iespējamais risinājums sāls patēriņa samazināšanai (7)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Sāls trauciņš
Sāls trauciņš Foto: Pixabay

Sāls un nātrijs, kas ir sāls sastāvdaļa, ir nepieciešams cilvēka organismam, bet ir kāds bet. Mūsdienās cilvēki to patērē daudz par daudz un tādējādi ieguvumu vietā nāk negatīva ietekme uz veselību. 

Maksimālais sāls daudzums, ko patērēt dienā, ir 5 grami. Diemžēl Latvijā ar pārtiku tiek uzņemti aptuveni 7 grami. "ReTV" vēsta, ka liela daļa vīriešu uzņem pat 10 līdz 15 gramus sāls dienā - tātad dubultojot un pat trīskāršojot dienas maksimālo normu. 

Pārmērīgs sāls patēriņš var izraisīt sirds, asinsvadu un hroniskas nieru slimības, kā arī kuņģa vēzi, dažkārt pat cilvēka nāvi.

Lai ierobežotu sāls patēriņu un veicinātu veselīgākus ēšanas paradumus, 16. martā kā viens no risinājumiem Saeimā tika minēts sāls nodoklis, kā arī  pārtikas sastāva regulējums un iepakojumu marķēšana. 

Veselības ministrijas pārstāve Inga Birzniece sarunā ar "ReTV": “Esam ieplānojuši izstrādāt pārtikas produktu uzturvērtības marķēšanas shēmu Latvijā. Šobrīd šāda nav ieviesta Latvijā, bet kopīgi ar ražotājiem, tirgotājiem, uztura speciālistiem esam ieplānojuši izstrādāt, lai patērētājiem attiecīgi atvieglotu veselīgu pārtikas produktu izvēli.”

Lielākoties sāls tiek uzņemts, nevis pašiem gatavojot maltīti, bet slēptā veidā - baudot dažādas mērces, izmantojot garšvielas un piedevas, lietojot pusfabrikātus. 

Lai ierobežotu sāls patēriņu, katrs no mums var rīkoties jau šodien - vairāk gatavot mājās paši no svaigiem produktiem, veikalā pētīt produktu etiķetes un priekšroku dot tiem, kuros sāls daudzums ir zemāks, atturēties no neveselīgiem našķiem un dažādām gatavajām mērcēm un piedevām. 

Komentāri (7)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu