Uztura paradumus nedrīkst mainīt krasi un radikāli. Kāpēc?

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Louis Hansel/Unsplash

Mainīt savu ikdienu - vairāk kustēties, ēst veselīgi, ēst mazāk, iestīvēties biksēs, kas jau gadu neder, sākt domāt par "pludmales figūru" - šādas domas iešaujas galvā daudziem un rodas apņemšanās mainīt savus ikdienas uztura paradumus. Kur mēdzam kļūdīties? Savu uzturu mainot kardināli, vienā acumirklī.

Varētu šķist, ka metode - tūlīt pat ķeršos vērsim pie ragiem ir tā labākā, lai sevi ieliktu rāmjos un justu šo savu apņemšanos un pretī veselīgam uzturam un dzīvesveidam kopumā spertu lielus soļus, bet, kā Latvijas Radio 2 padomu ciklā “Dzīvo vesels” uzsvēra ārsts, dietologs un Latvijas Diētas ārstu asociācijas priekšsēdētājs Andis Brēmanis,

"ja gribat ko mainīt savos ikdienas paradumos, pirmais ieteikums būtu nedarīt to ļoti drastiski un radikāli, jo tas bieži vien beidzas ar fiasko otrās, trešās dienas vai varbūt otrās nedēļas izskaņā, jo dažkārt uzstādītie noteikumi ir pārāk šerpi un ne uzreiz pie tiem var pierast".

Ārsts iesaka sākotnēji spert mazākus solīšus veselīgā dzīvesveida un svara samazināšanas virzienā: baltmaizi nomainot pret pilngraudu, mannas putru pret auzu pārslu, parastos makaronus pret pilngraudu, baltos rīsus pret krāsainajiem. 

Dārzeņi arī ir neatņemama veselīga uztura sastāvdaļa, tos dietologs uzsver kā obligātus, neaizmirstot arī par kvalitatīviem olbaltumvielu avotiem (gaļa, olas, piena produkti zivis).

"Bet tas nav kūpinājums, tas nav desveidīgais, tas ir no svaiga produkta gatavots ēdiens. Tur atkal slinkums, laika trūkums un visi pārējie aizbildināšanās momenti nāk,” norādīja speciālists. 

Andris Brēmanis kliedēja arī kartupeļu slikto slavu, skaidrojot, ka kartupelis ir vērtīgs dārzenis, ja to vāra vai cep krāsnī. Jāizvairās ir no to baudīšanas treknā veidā - cepti pannā, fritēti, čipsos. 

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu