Šodienas redaktors:
Madara Stankeviča

Pelēkie zirņi: kā izvārīt izcilus? Padomi un 10 receptes

Raksta foto
Foto: LIENEM/Shutterstock.com

Pelēkie zirņi ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa. Ar speķīti, mērcīti vai "pliki", tā jau ir gaumes lieta, bet uz galda jābūt. Lai arī varam nopirkt burciņās vai tvaicētus, ja laiks un iespējas ļauj, vāri pats, lai iegūtu tīkamāko rezultātu.

Kas jāņem vērā, lai zirnīši izdotos izcili?

Ja vēlies tos bērt mutē no saujas vai pasniegt ar speķi vai kādu mērci, tiem jābūt gana stingriem un neizjukušiem. Mīkstākus zirņus izmanto putrām, plāceņiem un zirņu pikām.

Kas jāņem vērā, ja zirņus vāri pats

  • Sāc ar šķirošanu - izskati zirņus un izlasi bojātos, kā arī iespējamos gruzīšus.
  • Rūpīgi tos nomazgā, noskalo.
  • Tad uz nakti iemērc aukstā ūdenī. Tie uzbriedīs, tāpēc izvēlies pietiekami lielu trauku. Mērcēšana palīdzēs ātrāk izvārīt.
  • Kad pienācis laiks vārīt, vēlreiz noskalo un tikai tad liec katlā, pārlej ar ūdeni un vāri, līdz tie tieši tādi, kādus vēlies. Parasti nepieciešamas 60 līdz 90 minūtes. Jo svaigāki zirņi, jo mazāks vārīšanas laiks. Ja zirņi veikalā vai tavā burciņā būs gulējuši ilgi, arī jāvāra būs ilgi.
  • Sāli pievieno tikai vārīšanas procesa beigās, jo tas ietekmē zirņu miziņu un neļauj tiem tik ātri izvārīties!

 Receptes iedvesmai:

Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu