Četri sautējumi, ko jāiemācās pagatavot katram Gruzijas virtuves cienītājam (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock/TVNET kolāža

Drūmais un lietainais rudens ir īstais laiks, kad iepazīt saulainās Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus, rosoties siltā un garšīgiem aromātiem piepildītā virtuvē. Vai zini, kas ir čašušuli, sacivi, čanahi un čahohbili? Tie ir četri varen gardi un sātīgi gaļas sautējumi, ko noteikti jāiemācās pagatavot katram Gruzijas virtuves cienītājam.

Čahohbili

Čahohbili ir vistas gaļas sautējums aromātiskā tomātu mērcē ar zaļumu un valriekstu piedevu. Gruzijā čahohbili ir tikpat populārs kā mums labi zināmais šašliks vai harčo zupa. Šim ēdienam ir raksturīgas visas gruzīnu nacionālās virtuves galvenās iezīmes: izteikti bagātīga garša, sātīgums un piesātināta aromātu buķete. Čahohbili parasti gatavo no putnu gaļas, pievienojot tomātus, garšaugus un valriekstus.

Foto: Shutterstock

Interesanti, ka pirmsākumos šī ēdiena gatavošanai tika izmantota fazānu gaļa, taču tagad tā visbiežāk tiek aizstāta ar daudz lētāko un visiem pieejamo vistas gaļu. Lai vistas gabaliņi saglabātu sulīgumu, tos vispirms strauji apcep no visām pusēm zeltainus un tikai tad sautē aromātiskajā mērcē līdz gatavībai.

Čanahi

Šis gaļas un dārzeņu sautējums savu nosaukumu ir ieguvis no trauka, kurā tas tiek gatavots, – māla podiņa ar blīvi piegulošu vāciņu. Atkāpjoties no tradīcijām, čanahi var gatavot arī lielākā traukā - čuguna "pīlē" vai katlā, sautējot uz plīts.

Parasti čanahi tiek gatavots no jēra vai aitas gaļas, bet dažādas recepšu variācijas pieļauj izmantot arī teļa, liellopa vai pat cūkas gaļu. Gaļa ir aptuveni viena piektā daļa no šā ēdiena pagatavošanai nepieciešamajām sastāvdaļām, pārējo podiņu aizpilda dažādi dārzeņi - sīpoli, kartupeļi, tomāti un baklažāni, kas tiek pievienoti aptuveni vienādās proporcijās. Sīpoli un kartupeļi tiek sagriezti lielās daivās, baklažāni – biezās ripās vai pusripās, tomāti – pārgriezti uz pusēm.

Foto: Shutterstock

Līdz ar sāli un melnajiem pipariem nereti izmanto arī sarkanos piparus. Par īpašo čanahi aromātu buķeti jāpateicas bagātīgi pievienotajiem zaļumiem: pētersīļiem, kinzai un bazilikam.

Sacivi

Vēsturiski sacivi ir gruzīnu virtuves mērce, tomēr ar laiku šajā vārdā sāka dēvēt arī ēdienu - gaļu, kas sautēta krēmīgā un aromātiskā valriekstu mērcē. Visbiežāk sacivi tiek gatavots no vistas vai tītara gaļas, bet ir pieļaujams izmantot arī zoss, pīles gaļu un pat zivis.

Sacivi pamatmērce tiek gatavota uz gaļas buljona bāzes, papildinot to ar maltiem vai sasmalcinātiem valriekstiem. Kā jau Gruzijas virtuvē ierasts, ēdiena īpašo garšu buķeti veido garšvielas: kanēlis, pipari, ķiploki, hmeli-suneli un Imeretijas safrāns (to gatavo no kaltētām un samaltām samteņu ziedlapiņām.)

Foto: Shutterstock

Sautējumam bagātīgi tiek pievienoti arī zaļumi – to kombināciju var izvēlēties pēc savas gaumes, bet obligāta ir kinzas klātbūtne. Mērcei pievieno arī kādu skābinātāju – granātābolu sulu, citronu sulu vai šļuku sausa baltvīna. 

Čašušuli

Čašušuli ir sildošs, ass un garšas kārpiņas kairinošs sautējums, bet tai pašā laikā izceļas ar ļoti maigu un sulīgu tekstūru. Šo ēdienu gruzīni parasti gatavo māla pannā "keci" no liellopa vai jēra gaļas. Retāk mēdz izmantot arī cūkgaļu. Gaļai pievieno tomātus, asos piparus, sīpolus, ķiplokus un bagātīgu garšaugu buķeti.

Foto: Shutterstock

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu