Izgaršo Gruziju: kas ir čašušuli un kā to pagatavot

FOTO: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir čašušuli? Tas ir garšām bagāts gaļas sautējums pikantā un aromātiskā tomātu - zaļumu mērcē. Tik gards, ka pirkstiņus aplaizīsi!

Čašušuli ir sildošs, ass un garšas kārpiņas kairinošs, bet tai pašā laikā izceļas ar ļoti maigu un sulīgu tekstūru. Šo ēdienu gruzīni parasti gatavo māla pannā "keci" no liellopa vai jēra gaļas. Retāk mēdz izmantot arī cūkgaļu. Gaļai pievieno tomātus, asos piparus, sīpolus, ķiplokus un bagātīgu garšaugu buķeti. 

Čašušuli pagatavošana ir pavisam vienkārša un izdosies pat iesācējiem pavārmākslā, tomēr, pirms dodies virtuvē, būtu vērts ņemt vērā dažus noderīgus padomus.

Ziemas un rudens sezonā, kad veikalos nav nopērkami aromātiski pašmāju tomāti, tos labāk aizstāt ar savā sulā konservētiem tomātiem, kas novākti pašā ražas pilnbriedā,

tādēļ lieliski bagātinās čašušuli garšu. 

Čašušuli pagatavošanai tiek izmantots plašs klāsts garšaugu: hmeli-suneli, melnie pipari, malts koriandrs, ķiploki un, protams, asie pipari - gan svaigi, gan kaltēti, jo tieši tie piešķir šim ēdienam raksturīgo pikantumu. Svarīgi ņemt vērā, ka svaigos zaļumus (kinzu, dilles, pētersīļus) parasti pievieno vien pāris minūtes pirms gatavošanas beigām.

Pirms pasniegšanas čašušuli ļauj nedaudz “atpūsties”, lai pilnībā atklātos ēdiena garšu buķete, tad to ceļ galdā, pārkaisot ar plānās šķēlītēs sagrieztiem sarkanajiem sīpoliem. Šis knifs čašušuli piešķir īpaši sulīgu un kraukšķīgu tekstūru.

Labākam rezultātam sīpolus iepriekš var iemarinēt. 

Pēc konsistences čašušuli ir biezs sautējums, tādēļ Gruzijā to parasti pasniedz ar kukurūzas putru gomi, lavašu vai siera pīrāgu hačapuri, bet šis ēdiens itin labi sader arī rīsiem, kartupeļiem, makaroniem vai svaigiem dārzeņu salātiem.

Kā pagatavot čašušuli?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 kg liellopa, jēra vai cūkas gaļa;
  • 4 sīpoli;
  • 1 ĒK adžika;
  • 2 ĒK augu eļļa;
  • 0.5 TK hmeli-suneli;
  • 1/4 TK malti melnie pipari;
  • 1/2 TK čili piparu pulveris vai pārslas;
  • 1/2 TK malts koriandrs;
  • 3- 4 svaigi čili pipari;
  • 70 ml sauss sarkanvīns;
  • 800 g svaigi vai konservēti tomāti;
  • 4 daivas ķiploki;
  • 1 TK cukurs;
  • 1 bunte zaļumu (kinza, pētersīļi, dilles);
  • Sāls pēc garšas;
  • 2 sarkanie sīpoli pasniegšanai.

Sagatavo sastāvdaļas. Gaļu sagriež vidēja lieluma kubiņos. Parastos sīpolus nomizo, sagriež pusgredzenos. Tomātus sasmalcina vai sablendē viendabīgā masā. Zaļumus, ķiplokus un svaigos čili piparus sakapā.

Gaļu liek bļodā, pievieno eļļu, sīpolus, adžiku un ar rokām mīca, līdz no sīpoliem sāk izdalīties sula. Gaļu marinē 30 minūtes.

Uzkarsē katlu ar biezām sieniņām, liek iekšā marinēto gaļu ar sīpoliem, uzliek vāku un savā sulā sautē 30 minūtes, ik pa laikam apmaisot.

Kad iztvaikojis teju viss šķidrums, pievieno kapātos čili piparus un garšvielas: maltos čili un melnos piparus, koriandru, hmeli-suneli, sāli un zem vāka sautē vēl 5 minūtes.

Tad pievieno tomātus, sarkanvīnu, cukuru (lai līdzsvarotu tomātu un vīna skābumu) un zem vāka uz nelielas uguns sautē gaļu 1-1.5 stundas, ik pa laikam apmaisot un pieraugot, lai sautējums nepiedeg. Ja nepieciešams, gatavošanas gaitā var pievienot arī nedaudz ūdens vai buljona.

Čašušuli gatavošanai vislababāk izmantot kādu no Gruzijas sausajiem sarkanvīniem. Šim nolūkam labi derēs Khvanchkara vai Saperavi.

Pāris minūtes pirms gatavošanas beigām čašušuli pārkaisa ar kapātiem zaļumiem. Pirms pasniegšanas pārber ar plāni sagreiztiem sarkanajiem sīpoliem. Ceļ galdā ar lavašu vai hačapuri, ar ko pēc maltītes no trauka uzslaucīt aromātisko mērci līdz pēdējam pilienam.

FOTO: Shutterstock

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

Uz augšu
Back