Izgaršo Gruziju: kas ir čahohbili un kā to pagatavot (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir čahohbili? Tie ir sulīgi vistas gabaliņi aromātiskā tomātu mērcē ar zaļumu un valriekstu piedevu. Neaprakstāmi gardi!

Gruzijā čahohbili ir tikpat populārs kā mums labi zināmais šašliks vai harčo zupa. Šim ēdienam ir raksturīgas visas gruzīnu nacionālās virtuves galvenās iezīmes: izteikti bagātīga garša, sātīgums un piesātināta aromātu buķete. Čahohbili parasti gatavo no putnu gaļas, pievienojot tomātus, garšaugus un valriekstus. Interesanti, ka

pirmsākumos šī ēdiena gatavošanai tika izmantota fazānu gaļa, taču tagad tā visbiežāk tiek aizstāta ar daudz lētāko un visiem pieejamo vistas gaļu.

Čahohbili pagatavošana ir pavisam vienkārša un izdosies pat iesācējiem pavārmākslā, tomēr, pirms doties virtuvē, būtu vērts ņemt vērā dažus noderīgus padomus.

Runājot par gaļas izvēli, tradicionāli čahohbili gatavo no gabalos sadalītas vistas. Šim nolūkam vislabāk izvēlēties pēc iespējas treknāku un lielāku eksemplāru, lai gaļa būtu sulīgāka. Ideāls variants, protams, ir mājas vistiņa, bet ja nav iespējas pie tādas tikt, tad itin gards čahohbili sanāks arī no veikalā pirktās. Starp citu, Gruzijā ir interesanta tradīcija vistu sagriezt precīzi 17 daļās. Ja nav vēlmes ķēpāties ar vistas dalīšanu, droši izvēlies veikalā izvēlies vistu stilbiņus vai šķiņķus. Galvenais, lai gaļa būtu ar kauliņu

Ziemas un rudens sezonā, kad veikalos nav nopērkami aromātiski pašmāju tomāti, tos labāk aizstāt ar savā sulā konservētiem tomātiem, kas novākti pašā ražās pilnbriedā, tādēļ lieliski bagātinās čahohbili garšu. Reizēm līdz ar tomātiem šim ēdienam tiek pievienota arī saldskābā plūmju mērce tkemali.

Vai maz ir iedomājams gruzīnu ēdiens bez garšvielām? Protams, ka nē. Arī čahohbili pagatavošanai tiek izmantots plašs klāsts garšaugu: hmeli-suneli, paprikas pulveris, pipari, lauru lapas, sīpoli, ķiploki un sasmalcināti valrieksti piešķir ēdienam neatkārtojamu aromātu. Svarīgi ņemt vērā, ka garšvielas parasti pievieno īsi pirms gatavošanas beigām.

Lai vistas gabaliņi saglabātu sulīgumu, tos vispirms strauji apcep no visām pusēm zeltainus un tikai tad sautē aromātiskajā mērcē līdz gatavībai.

Pirms pasniegšanas čahohbili ļauj nedaudz “atpūsties”, lai pilnībā atklātos ēdiena garšu buķete, tad gaļu liek šķīvjos un pārlej ar bagātīgo mērci. Parasti klāt pie šī ēdiena pasniedz hačapuri vai lavašu, lai ar to varētu uzslaucīt no šķīvja visas aromātiskās mērci līdz pēdējam pilienam.

Kaut parasti šo ēdienu ēd vien ar maizi – bez citām piedevām – tomēr čahohbili itin labi sader arī rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un svaigiem dārzeņu salātiem.

Kā pagatavot čahohbili?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1-1.2 kg vistas gaļa ar kauliņu;
  • 500 g tomāti (svaigi vai konservēti);
  • 2 sīpoli;
  • 4 daivas ķiploku;
  • 2 lauru lapas;
  • Sauja sasmalcinātu valriekstu kodolu;
  • Sāls, pipari pēc garšas;
  • 1 TK cukurs;
  • 1 TK hmeli-suneli;
  • Kinza, pētersīļi un baziliks pēc garšas.
  • Eļļa cepšanai.
  • 70 ml sauss baltvīns.

Sagatavo sastāvdaļas. Ja nepieciešams, gaļu sagriež gabalos, noskalo, rūpīgi nosausina. Sīpolus nomizo, sagriež pusgredzenos. Tomātus sasmalcina vai sablendē viendabīgā masā. Zaļumus sakapā

Pannā ielej eļļu un uzkarsē, liek cepties gaļu, apcepot gabaliņus zeltainus no visām pusēm, tad pievieno sīpolus un apmaisot cep vēl pāris minūtes.

Pievieno tomātus, vīnu, lauru lapas, sāli, piparus, cukuru un zem vāka sautē 20-25 minūtes.

Čahohbili gatavošanai vislababāk izmantot kādu no Gruzijas sausajiem baltvīniem. Labi derēs baltvīns no Kahetijas reģiona, piemēram, zināmākais no visiem – Tsinandali.

Piecas minūtes pirms gatavošanas beigām pieliek un iemaisa ķiplokus, valriekstus un hmeli-suneli. Pirms pasniegšanas bagātīgi pārber ar svaigiem zaļumiem. 

Foto: Shutterstock

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu