Ziemas un rudens sezonā, kad veikalos nav nopērkami aromātiski pašmāju tomāti, tos labāk aizstāt ar savā sulā konservētiem tomātiem, kas novākti pašā ražās pilnbriedā, tādēļ lieliski bagātinās čahohbili garšu. Reizēm līdz ar tomātiem šim ēdienam tiek pievienota arī saldskābā plūmju mērce tkemali.
Vai maz ir iedomājams gruzīnu ēdiens bez garšvielām? Protams, ka nē. Arī čahohbili pagatavošanai tiek izmantots plašs klāsts garšaugu: hmeli-suneli, paprikas pulveris, pipari, lauru lapas, sīpoli, ķiploki un sasmalcināti valrieksti piešķir ēdienam neatkārtojamu aromātu. Svarīgi ņemt vērā, ka garšvielas parasti pievieno īsi pirms gatavošanas beigām.
Lai vistas gabaliņi saglabātu sulīgumu, tos vispirms strauji apcep no visām pusēm zeltainus un tikai tad sautē aromātiskajā mērcē līdz gatavībai.
Pirms pasniegšanas čahohbili ļauj nedaudz “atpūsties”, lai pilnībā atklātos ēdiena garšu buķete, tad gaļu liek šķīvjos un pārlej ar bagātīgo mērci. Parasti klāt pie šī ēdiena pasniedz hačapuri vai lavašu, lai ar to varētu uzslaucīt no šķīvja visas aromātiskās mērci līdz pēdējam pilienam.
Kaut parasti šo ēdienu ēd vien ar maizi – bez citām piedevām – tomēr čahohbili itin labi sader arī rīsiem, kartupeļiem, makaroniem un svaigiem dārzeņu salātiem.
Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 1-1.2 kg vistas gaļa ar kauliņu;
- 500 g tomāti (svaigi vai konservēti);
- 2 sīpoli;
- 4 daivas ķiploku;
- 2 lauru lapas;
- Sauja sasmalcinātu valriekstu kodolu;
- Sāls, pipari pēc garšas;
- 1 TK cukurs;
- 1 TK hmeli-suneli;
- Kinza, pētersīļi un baziliks pēc garšas.
- Eļļa cepšanai.
- 70 ml sauss baltvīns.