Izgaršo Gruziju: kas ir čanahi un kā to pagatavot

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir čanahi? Tas ir sildošs, aromātisks gaļas un dārzeņu sautējums māla podiņā. Neaprakstāmi gards!

Čanahi ir ne vien ļoti gards, bet arī ļoti vienkārši pagatavojams ēdiens. Šis gaļas un dārzeņu sautējums savu nosaukumu ir ieguvis no trauka, kurā tas tiek gatavots, – māla podiņa ar blīvi piegulošu vāciņu. Atkāpjoties no tradīcijām, čanahi var gatavot arī lielākā traukā - čuguna "pīlē" vai katlā, sautējot uz plīts.

Parasti čanahi tiek gatavots no jēra vai aitas gaļas, bet dažādas recepšu variācijas pieļauj izmantot arī teļa, liellopa vai pat cūkas gaļu. Gaļa ir aptuveni viena piektā daļa no šā ēdiena pagatavošanai nepieciešamajām sastāvdaļām, pārējo podiņu aizpilda dažādi dārzeņi - sīpoli, kartupeļi, tomāti un baklažāni, kas tiek pievienoti aptuveni vienādās proporcijās. Sīpoli un kartupeļi tiek sagriezti lielās daivās, baklažāni – biezās ripās vai pusripās, tomāti – pārgriezti uz pusēm. Līdz ar sāli un melnajiem pipariem nereti izmanto arī sarkanos piparus.

Par īpašo čanahi aromātu buķeti jāpateicas bagātīgi pievienotajiem zaļumiem: pētersīļiem, kinzai un bazilikam.

Čanahi gatavošana ir pavisam vienkāršā. Kad visas sastāvdaļas sarūpētas, tās kārtām liek podiņos. Pārējo darbu aptuveni divu stundu laikā paveic cepeškrāsns. Pirms pasniegšanas sautējumu pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.

Kā pagatavot čanahi?

Nepieciešamās sastāvdaļas (norādītais poduktu daudzums paredzēts četriem podiņiem):

  • 500 g jēra vai teļa gaļas;
  • 500 g kartupeļu;
  • 500 g tomātu;
  • 500 g baklažānu;
  • 500 g sīpolu;
  • 4 daivas ķiploku;
  • 2 lauru lapas;
  • Sāls, pipari pēc garšas;
  • Kinza, pētersīļi un baziliks pēc garšas.

Sagatavo sastāvdaļas. Gaļu sagriež ~3x3 cm gabalos, sīpolus un kartupeļus - lielās daivās, baklažānus – biezās pusripās, tomātus pārgriež uz pusēm. Zaļumus sakapā

Podiņu apakšā liek gaļu, sasāla, sapiparo, pievieno lauru lapas, pārkaisa ar zaļumiem. Nākamajā kārtā liek kartupeļus. Uz kartupeļiem liek baklažānus, sāla, piparo, pārber ar zaļumiem. Liek sīpolus, pusi tomātu, sāla, piparo.

Pasniedzot čanahi, ņem vērā, ka šī ēdiena garšu buķete lieliski harmonēs ar kādu no Gruzijas sausajiem sarkanvīniem, kas gatavoti no Saperavi vīnogu šķirnes.

Ja vēlas šķidrāku sautējumu, var pieliet nedaudz ūdens vai buljona.

Podiņus liek cepeškrāsnī 200 grādos un sautē aptuveni divas stundas

Piecas minūtes pirms beigām pieliek palikušos tomātus, piespiež klāt ķiplokus. Pirms pasniegšanas samaisa un pārber ar svaigiem zaļumiem. 

Foto: Shutterstock

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

KomentāriCopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu