Nepieciešamās sastāvdaļas:
- 1 vista, vidēja lieluma;
- 4 sīpoli;
- 400 g valriekstu kodoli;
- 3 ķiploka daiviņas;
- 1 bunte kinzas;
- 1 TK Imertijas safrāna;
- 1 TK maltu koriandra sēklu;
- 1 TK maltu melno piparu;
- 1/2 TK kanēļa;
- 1 šķipsna maltu krustnagliņu;
- 70 ml sausa baltvīna;
- 1 TK cukura;
- sāls pēc garšas.
Vistu liek katlā, pārlej ar ūdeni (~ 2 l) un, kad ūdens sāk burbuļot, vāra aptuveni 1 stundu, noputojot pēc nepieciešamības. Lai tālākās apstrādes gaitā gaļa nezaudētu savu struktūru, ilgāk vistu vārīt nevajag. Vistu izņem no katla, buljonu nokāš un noliek malā.
Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Vistu liek karstumizturīgā veidnē un cep 30 minūtes, līdz tā tikusi pie zeltaina “iedeguma”. Izņem vistu no plīts, nedaudz atdzesē, sadala vēlamā lieluma gabaliņos.
Ja nav vēlmēs ķēpāties ar vistas dalīšanu, vistu var aizstāt ar veikalos nopērkamajiem šķiņķīšiem vai stilbiņiem.
Valriekstus samaļ un sajauc ar koriandru, safrānu, melnajiem pipariem, kanēli, krustnagliņām un sāli. Ķiplokus izspiež caur spiedi vai sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Kinzu sablendē vai smalki sakapā.
Katlā vai pannā ar augstām malām uzkarsē eļļu un apcep smalki sagrieztus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno valriekstu-garšvielu maisījumu, kausiņu buljona, vīnu un iemaisa. Tad pievieno zaļumus, ķiplokus un atlikušo buljonu – tik daudz, cik biezu mērci vēlas. Pēc garšas pieliek sāli.
Kad mērce sāk burbuļot, liek iekšā vistas gaļas gabalus, pārlej ar mērci un izkarsē pāris minūtes.
Noņem no plīts un atdzesē. Tradicionāli sacivi pasniedz kā auksto ēdienu, līdz nākamajai dienai atdzesējot ledusskapī un ļaujot visām garšām savilkties, bet to var baudīt arī siltu, pasniedzot ar rīsiem, makaroniem vai lavašu.
Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.