Izgaršo Gruziju: kas ir sacivi un kā to pagatavot (1)

Receptes.lv
CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Foto: Shutterstock

​Gruzīni māk izbaudīt – sauli, ainavas, vīnu, kopābūšanu un, protams, ēdienu. Aicinām iepazīt Gruzijas izcilākos kulinārijas meistardarbus! Vai zini, kas ir sacivi? Sulīgi vistas gabaliņi, kas sutināti krēmīgā un aromātiskā valriekstu mērcē. Tik gardi, ka pirkstiņus aplaizīsi!

Vēsturiski sacivi ir gruzīnu virtuves mērce, tomēr ar laiku šajā vārdā sāka dēvēt arī gaļas ēdienu. Visbiežāk tas tiek gatavots no vistas vai tītara gaļas, bet ir pieļaujams izmantot arī zoss, pīles gaļu un pat zivis.

Sacivi pamatmērce tiek gatavota uz gaļas buljona bāzes, papildinot to ar maltiem vai sasmalcinātiem valriekstiem. Kā jau Gruzijas virtuvē ierasts, ēdiena īpašo garšu buķeti veido garšvielas: kanēlis, pipari, ķiploki, hmeli-suneli un Imertijas safrāns.

Imertijas safrānam nav nekā kopīga ar safrānu tradicionālā izpratnē, jo tas tiek gatavots no kaltētām un samaltām samteņu ziedlapiņām.

Sacivi bagātīgi tiek pievienoti arī zaļumi – to kombināciju var izvēlēties pēc savas gaumes, bet obligāta ir kinzas klātbūtne. Mērcei pievieno arī kādu skābinātāju – granātābolu sulu, citronu sulu vai šļuku sausa baltvīna.

Sacivi gatavošanai vislabāk izmantot kādu no Gruzijas sausajiem baltvīniem. Labi derēs baltvīns no Kahetijas reģiona, piemēram, Rkatsiteli.

Visas šī gardā ēdiena sastāvdaļas ir diezgan tipiskas gruzīnu virtuvei, bet pieejamas arī Latvijā. Sacivi ir ļoti daudz recepšu variāciju, bet šoreiz pastāstīsim, kā pagatavot vienkāršāko no tām – vistas sacivi.

Kā pagatavot sacivi?

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • 1 vista, vidēja lieluma;
  • 4 sīpoli;
  • 400 g valriekstu kodoli;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 1 bunte kinzas;
  • 1 TK Imertijas safrāna;
  • 1 TK maltu koriandra sēklu;
  • 1 TK maltu melno piparu;
  • 1/2 TK kanēļa;
  • 1 šķipsna maltu krustnagliņu;
  • 70 ml sausa baltvīna;
  • 1 TK cukura;
  • sāls pēc garšas.

Vistu liek katlā, pārlej ar ūdeni (~ 2 l) un, kad ūdens sāk burbuļot, vāra aptuveni 1 stundu, noputojot pēc nepieciešamības. Lai tālākās apstrādes gaitā gaļa nezaudētu savu struktūru, ilgāk vistu vārīt nevajag. Vistu izņem no katla, buljonu nokāš un noliek malā.

Sakarsē krāsni līdz 200 grādiem. Vistu liek karstumizturīgā veidnē un cep 30 minūtes, līdz tā tikusi pie zeltaina “iedeguma”. Izņem vistu no plīts, nedaudz atdzesē, sadala vēlamā lieluma gabaliņos.

Ja nav vēlmēs ķēpāties ar vistas dalīšanu, vistu var aizstāt ar veikalos nopērkamajiem šķiņķīšiem vai stilbiņiem.

Valriekstus samaļ un sajauc ar koriandru, safrānu, melnajiem pipariem, kanēli, krustnagliņām un sāli. Ķiplokus izspiež caur spiedi vai sarīvē uz smalkās dārzeņu rīves. Kinzu sablendē vai smalki sakapā.

Katlā vai pannā ar augstām malām uzkarsē eļļu un apcep smalki sagrieztus sīpolus, līdz tie ir caurspīdīgi. Pievieno valriekstu-garšvielu maisījumu, kausiņu buljona, vīnu un iemaisa. Tad pievieno zaļumus, ķiplokus un atlikušo buljonu – tik daudz, cik biezu mērci vēlas. Pēc garšas pieliek sāli.

Kad mērce sāk burbuļot, liek iekšā vistas gaļas gabalus, pārlej ar mērci un izkarsē pāris minūtes.

Noņem no plīts un atdzesē. Tradicionāli sacivi pasniedz kā auksto ēdienu, līdz nākamajai dienai atdzesējot ledusskapī un ļaujot visām garšām savilkties, bet to var baudīt arī siltu, pasniedzot ar rīsiem, makaroniem vai lavašu.

Foto: Shutterstock

Labu apetīti!

Raksts tapis sadarbībā ar Gruzijasvini.lv.

Komentāri (1)CopyDraugiem Whatsapp Pinterest
Receptes.lv iesaka
TVNET jaunākie raksti
Uz augšu